Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto z daktylami

Czekoladowe ciasto z daktylami

Autor:

Przepisów i artykułów: 508 Ocena: 6422

Dodano:

Odsłon: 373

Pycha :)

Składniki

  • Składniki na ciasto;
  • 250 g. mąki pszennej
  • 35 g. ciemnego kakao
  • 200 g. masła
  • 2 duże jaja
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 200 g. daktyli
  • Polewa;
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 100 g. czekolady gorzkiej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Daktyle zalać wrzątkiem na 15 minut. Po czym odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Masło z cukrem zmiksować na puch. Do zmiksowanej masy dodawać po jednym całym jajku. Ekstrakt waniliowy. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać do jednej miski. Przesiane suche składniki dodawać w trzech turach na przemian z mlekiem. W trakcie łączenia i dodawania składników, nie przestajemy miksowania. Ciasto łączymy z pokrojonymi daktylami.



    Surowe ciasto wylać do formy. Na spód dałam papier do pieczenia Ciasto piec 40 minut w 170* lub do suchego patyczka.

    Śmietankę podgrzać. Do dobrze ciepłej śmietanki dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać, aż powstanie sos czekoladowy.
    Polewą możemy smarować lekko ciepłe lub zimne ciasto.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń