Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, wilgotne z rodzynkami i kawałkami czekolady ciasto.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 453
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1806
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 368
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 453
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1806
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 368
Składniki
Ciasto: Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Do ubijanej piany dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku. Cały czas miksujemy do połączenia się składników. Zakańczamy miksowanie, dalej będziemy mieszać ciasto patką. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną ze składnikami, dokładnie, powoli mieszamy. Po dodaniu mąki wlewamy rozpuszczone chłodne masło i olej, cały czas mieszamy do jednolitej masy ciasta. Na koniec dodajemy rodzynki i pokruszoną czekoladę, lekko mieszamy całość. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 28 x 23 cm (najlepiej w dużej keksówce) i pieczemy bez termoobiegu na grzałkach góra/dół, w temperaturze 160 stopni Celsjusza 70 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu możemy polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub według swojego upodobania.
Polewa: Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzone ciasto. Smacznego !!!