Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto z kawałkami czekolady

Czekoladowe ciasto z kawałkami czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 24921

Dodano:

Odsłon: 6178

Bardzo smaczne, wilgotne z rodzynkami i kawałkami czekolady ciasto.

Składniki

  • mąka typ 450 - 500 30 dag
  • kakao 2 czubate łyżki
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • jajka 6 szt.
  • masło 125 gram
  • cukier 3/4 szklanki
  • olej 3/4 szklanki
  • rodzynki garść
  • czekolada gorzka 1 tabliczka
  • sól szczypta
  • Polewa czekoladowa:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g czekolady deserowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowe ciasto z kawałkami czekolady

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Do ubijanej piany dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku. Cały czas miksujemy do połączenia się składników. Zakańczamy miksowanie, dalej będziemy mieszać ciasto patką. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną ze składnikami, dokładnie, powoli mieszamy. Po dodaniu mąki wlewamy rozpuszczone chłodne masło i olej, cały czas mieszamy do jednolitej masy ciasta. Na koniec dodajemy rodzynki i pokruszoną czekoladę, lekko mieszamy całość. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 28 x 23 cm (najlepiej w dużej keksówce) i pieczemy bez termoobiegu na grzałkach góra/dół, w temperaturze 160 stopni Celsjusza 70 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu możemy polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub według swojego upodobania.

  2. Polewa:

    Śmietanę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzone ciasto.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń