Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj ciasto czekoladowe z ubitą śmietaną połączoną z serkiem mascarpone i polewą czekoladową. Ciasto proste i smaczne. Polecam
mikser, blaszka wielkości 25/35 cm, papier do pieczenia, łyżka drewniana, miska,
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2157
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12312
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2157
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12312
Składniki
1. Biszkopt czekoladowy; Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać na przemian cukier i żółtka. Do masy jajecznej przesiać mieszając łyżką drewnianą ( już nie miksując) mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kakao. Masę przelać do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25/36 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. 2. Śmietana z mascarpone; Mocno schłodzoną śmietanę 30 % wlać do wysokiej miski, ubijać mikserem, gdy śmietana zacznie gęstnieć dodawać stopniowo po łyżce cukru pudru ,a pod koniec ubijania dodać śmietan fixy. Ubitą śmietanę połączyć z serkiem mascarpone. Schłodzić w lodówce. 3. Polewa; Masło przełożyć do garnka , podgrzewać do rozpuszczenia, dodając cukier i mieszając. Następnie dodać mleko i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i energicznie mieszając dodać kakao. 4 . Składanie ciasta; Biszkopt przekroić na dwa blaty. Spód biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki już bez papieru do pieczenia , nasączyć ponczem z soku z cytryny, cukru i wody, posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następnie rozłożyć przygotowana śmietanę z serkiem mascarpone . Zakryć drugim blatem, lekko dociskając. Włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto wyjąć z lodówki polać polewą czekoladową , rozsmarowując ją po całej powierzchni ciasta. Ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia polewy. Smacznego Rada; Jeżeli mamy taką konsystencję polewy jaką chcemy otrzymać to gotowe , a jeżeli chcecie gęściejszą polewę dodać więcej kakao.
Ciasto w przekroju.