Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj ciasto czekoladowe z ubitą śmietaną połączoną z serkiem mascarpone i polewą czekoladową. Ciasto proste i smaczne. Polecam
mikser, blaszka wielkości 25/35 cm, papier do pieczenia, łyżka drewniana, miska,
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98012
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1931
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5774
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5780
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98012
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1931
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5774
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5780
Składniki
1. Biszkopt czekoladowy; Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać na przemian cukier i żółtka. Do masy jajecznej przesiać mieszając łyżką drewnianą ( już nie miksując) mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kakao. Masę przelać do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25/36 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. 2. Śmietana z mascarpone; Mocno schłodzoną śmietanę 30 % wlać do wysokiej miski, ubijać mikserem, gdy śmietana zacznie gęstnieć dodawać stopniowo po łyżce cukru pudru ,a pod koniec ubijania dodać śmietan fixy. Ubitą śmietanę połączyć z serkiem mascarpone. Schłodzić w lodówce. 3. Polewa; Masło przełożyć do garnka , podgrzewać do rozpuszczenia, dodając cukier i mieszając. Następnie dodać mleko i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i energicznie mieszając dodać kakao. 4 . Składanie ciasta; Biszkopt przekroić na dwa blaty. Spód biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki już bez papieru do pieczenia , nasączyć ponczem z soku z cytryny, cukru i wody, posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następnie rozłożyć przygotowana śmietanę z serkiem mascarpone . Zakryć drugim blatem, lekko dociskając. Włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto wyjąć z lodówki polać polewą czekoladową , rozsmarowując ją po całej powierzchni ciasta. Ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia polewy. Smacznego Rada; Jeżeli mamy taką konsystencję polewy jaką chcemy otrzymać to gotowe , a jeżeli chcecie gęściejszą polewę dodać więcej kakao.
Ciasto w przekroju.