Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe krówki

Czekoladowe krówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10324

Dodano:

Odsłon: 17025

wspaniały smak i zapach czekolady, aksamitne, rozpływające się w ustach

Składniki

  • czekolada gorzka, 500g
  • masło, 75g
  • mleko skondensowane słodzone (z puszki), 400g
  • laska wanilii
  • olejek waniliowy
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o dł. ok. 20cm

  2. Połamać czekoladę na kawałki i wsypać do rondla, dodać masło i mleko skondensowane. Podgrzewać na mały ogniu, cały czas mieszając aż czekolada i masło się roztopią tworząc gładką masę. Nie dopuścić do wrzenia.

  3. Zdjąć z ognia, dolać olejek i dodać środek zeskrobany z laski wanilii, wymieszać, następnie kilka minut ucierać masę aż zgęstnieje. Przelać do przygotowanej formy, wystudzic i chłodzić w lodówce aż stwardnieje (u mnie trwało to całą noc)

  4. Przełożyć na deskę i pokroić na kawałki

  5. Gotowe krówki można przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym, chłodnym miejscu przez miesiąc. Nie należy zamrażać.

  6. Uwaga! Aby ułatwić sobie wyciągnięcie zgęstniałej masy na deskę, formę nalezy wyłożyć folią spożywczą

  7. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 02 marca 2010 ojej, znów się nie oprę pokusie, na wekend są u mnie! pochwalę się jak zrobię!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kreska 02 marca 2010 ależ to brzmi i jak wygląda dodam do ulubionych bo też jestem łasuchem a krówki własnej roboty są chyba najlepsze na pewno spróbuję

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 01 marca 2010 o jejku to musi być pyszne do ulubionych,lubięwszystko co czekoladowe

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń