Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj eksperymentowałam w kuchni... spokojnie, nic nie wybuchło, za to powstały takie oto bułeczki. Rewelacyjne w smaku, świetnie wyglądają i stosunkowo niewiele pracy. Ja, na pewno teraz będę je robić często.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 985
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4263
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 616
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 965
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3905
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 797
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 985
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4263
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 616
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 965
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3905
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 797
Składniki
Ciasto. Drożdże rozcieramy z łyżką odmierzonego cukru, resztę cukru za pomocą łyżki ubijamy z żółtkami. Jedno białko zostawiamy do smarowania ciasta. Mleko lekko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy z kakao i karobem, jeśli nie macie karobu można dodać więcej kakao, ale to nie będzie ten sam smak. Do mąki dodajemy lekko wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, letnie mleko i olej, dokładnie wyrabiamy ciasto. Konsystencja ciasta nie może być zbyt twarda, jeśli tak jest proponuję dolać trochę mleka. Ciasto przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie robimy masę kokosową. Masa. Wiórki kokosowe mielimy w młynku do kawy, do konsystencji lekkiego żwirku. Utarty kokos mieszamy z cukrem i śmietaną. Gdy ciasto podrośnie i podwoi swoją objętość, dzielimy ja na dwie części. Każdą wałkujemy ( bez podsypywania mąką )na prostokąt 50 X 30 cm, smarujemy białkiem roztrzepanym z cukrem pudrem i masą kokosową.
Oba ciasta zwijamy w rulon jak makowiec i nożem tniemy na 3 cm części. Kawałki przekręcamy, rozkładamy na blaszce z papierem i lekko spłaszczamy. Blaszki z bułkami przykrywamy ściereczką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C. Przed wstawieniem wierzch bułek smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy około 20 minut.