Do góry

Desery Przepis na:

'' Czekoladowe " bułki z kokosem

'' Czekoladowe  bułki z kokosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 800 Ocena: 15569

Dodano:

Odsłon: 3030

Wczoraj eksperymentowałam w kuchni... spokojnie, nic nie wybuchło, za to powstały takie oto bułeczki. Rewelacyjne w smaku, świetnie wyglądają i stosunkowo niewiele pracy. Ja, na pewno teraz będę je robić często.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 500 g
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżka karobu
  • 1 czubata łyżka kakao
  • Drożdże 50 g
  • cukier 65 g + 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • mleko 190 ml
  • olej 65 ml
  • Nadzienie: wiórki kokosowe 70 g
  • Cukier puder 45 g
  • śmietana 18 % ( do zup) 200 ml
  • 1 białko do smarowania + 1/2 łyżeczki cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
'' Czekoladowe " bułki z kokosem

Przygotowanie

  1. Ciasto.
    Drożdże rozcieramy z łyżką odmierzonego cukru, resztę cukru za pomocą łyżki ubijamy z żółtkami. Jedno białko zostawiamy do smarowania ciasta.
    Mleko lekko podgrzewamy.
    Mąkę przesiewamy z kakao i karobem, jeśli nie macie karobu można dodać więcej kakao, ale to nie będzie ten sam smak.
    Do mąki dodajemy lekko wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, letnie mleko i olej, dokładnie wyrabiamy ciasto.
    Konsystencja ciasta nie może być zbyt twarda, jeśli tak jest proponuję dolać trochę mleka.
    Ciasto przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. W tym czasie robimy masę kokosową.
    Masa.
    Wiórki kokosowe mielimy w młynku do kawy, do konsystencji lekkiego żwirku.
    Utarty kokos mieszamy z cukrem i śmietaną.
    Gdy ciasto podrośnie i podwoi swoją objętość, dzielimy ja na dwie części. Każdą wałkujemy ( bez podsypywania mąką )na prostokąt 50 X 30 cm, smarujemy białkiem roztrzepanym z cukrem pudrem i masą kokosową.


  3. Oba ciasta zwijamy w rulon jak makowiec i nożem tniemy na 3 cm części.
    Kawałki przekręcamy, rozkładamy na blaszce z papierem i lekko spłaszczamy. Blaszki z bułkami przykrywamy ściereczką.
    Piekarnik rozgrzewamy do 190 C.
    Przed wstawieniem wierzch bułek smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 02 marca 2018 Oj wyszedł Ci eksperyment!!!Super bułeczki.moje smaki.Biorę do książki:))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń