Do góry

Desery Przepis na:

czekoladowe salami z ricotty

czekoladowe salami z ricotty

Autor:

Przepisów i artykułów: 375 Ocena: 3008

Dodano:

Odsłon: 1550

Czekoladowe salami z ricotty można robić na różne sposoby, zmieniając tylko dodatki. Bardzo łatwy w przygotowaniu deser, do zrobienia w kilkanaście minut. Potem tylko trzeba uzbroić się w cierpliwość, kiedy nasze salami tężeje w lodówce....

Składniki

  • ricotta - 250 g
  • gorzka czekolada - 150 g
  • herbatniki - 150 g
  • łuskane pistacje - 75 g
  • kakao - 1 czubata łyżka
  • cukier puder - 75 g
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
czekoladowe salami z ricotty

Przygotowanie

  1. Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Herbatniki z grubsza połamać.

  2. Do sporej miski przełożyć ricottę, dodać cukier puder i kakao, wymieszać. Następnie wlać czekoladę, wrzucić połamane herbatniki i pistacje, dobrze wymieszać.

  3. Masę przełożyć na arkusz pergaminu, uformować dość gruby wałek, końcówki papieru zawinąć jak cukierek. Deser włożyć na co najmniej kilka godzin do lodówki.

  4. Przed podaniem można dodatkowo obtoczyć salami w cukrze pudrze, kroić w plastry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń