Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowe salami z ricotty można robić na różne sposoby, zmieniając tylko dodatki. Bardzo łatwy w przygotowaniu deser, do zrobienia w kilkanaście minut. Potem tylko trzeba uzbroić się w cierpliwość, kiedy nasze salami tężeje w lodówce....
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 49
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2365
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 207
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 49
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2365
Jarskie kotleciki pełne smaku.
Odsłon: 207
Składniki
Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Herbatniki z grubsza połamać.
Do sporej miski przełożyć ricottę, dodać cukier puder i kakao, wymieszać. Następnie wlać czekoladę, wrzucić połamane herbatniki i pistacje, dobrze wymieszać.
Masę przełożyć na arkusz pergaminu, uformować dość gruby wałek, końcówki papieru zawinąć jak cukierek. Deser włożyć na co najmniej kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem można dodatkowo obtoczyć salami w cukrze pudrze, kroić w plastry.