Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny sernik na zimno na bazie bitej śmietany z białą i ciemną czekoladą. Na spodzie owsiana kruszonka, Bardzo delikatny, smakuje jak lody. Wyjątkowe ciasto
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3618
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 617
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3783
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 351
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 643
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3618
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 617
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3783
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 351
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 643
Składniki
Ułożyć na blasze do pieczenia płatki owsiane i z boku orzechy laskowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż płatki się zarumienią a orzechy popękają. Orzechy przełożyć do ściereczki i przez pocieranie zdjąć skórkę, Odstawić do przestygnięcia. Następnie pokruszyć orzechy ( w melakserze, w moździerzu albo w torebce foliowej stłuc młotkiem). Stopić czekoladę i masło w kąpieli wodnej ( mniejszy garnek albo miska metalowa wstawiona do większego garnka z gotującą się wodą). Wymieszać stopione masło i czekoladę z orzechami i płatkami owsianymi. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia i następnie na dno wyłożyć masę z płatków i ugnieść spód ciasta. Wstawić do lodówki.
Zalać żelatynę w metalowym naczyniu wodą ( około 3 łyżki) i odstawić aż napęcznieje. Ser wymieszać z cukrem. Śmietanę ubić. Wymieszać delikatnie ser ze śmietaną. Żelatynę wstawić do garnka z gotującą wodą i czekać aż się rozpuści. Gorącą żelatynę lekko przestudzić ( musi być nadal ciepła żeby była płynna), wlać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. W kąpieli wodnej roztopić ciemną czekoladę I oddzielnie białą. Wymieszać czekolady z dwiema częściami masy serowej. Wykładać masy na przemian na spód płatków, czubkiem noża albo drewnianej łyżki przemieszać masy taka by utworzyć marmurkowy wzór. Schłodzić sernik przed podaniem co najmniej 5 godzin a najlepiej zostawić na noc w lodówce.