Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 312 Ocena: 3586
Dodano: 17.07.2018
Odsłon: 4685
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ułożyć na blasze do pieczenia płatki owsiane i z boku orzechy laskowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż płatki się zarumienią a orzechy popękają.
Orzechy przełożyć do ściereczki i przez pocieranie zdjąć skórkę, Odstawić do przestygnięcia. Następnie pokruszyć orzechy ( w melakserze, w moździerzu albo w torebce foliowej stłuc młotkiem). Stopić czekoladę i masło w kąpieli wodnej ( mniejszy garnek albo miska metalowa wstawiona do większego garnka z gotującą się wodą). Wymieszać stopione masło i czekoladę z orzechami i płatkami owsianymi. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia i następnie na dno wyłożyć masę z płatków i ugnieść spód ciasta. Wstawić do lodówki.
Zalać żelatynę w metalowym naczyniu wodą ( około 3 łyżki) i odstawić aż napęcznieje.
Ser wymieszać z cukrem. Śmietanę ubić. Wymieszać delikatnie ser ze śmietaną.
Żelatynę wstawić do garnka z gotującą wodą i czekać aż się rozpuści. Gorącą żelatynę lekko przestudzić ( musi być nadal ciepła żeby była płynna), wlać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na dwie części.
W kąpieli wodnej roztopić ciemną czekoladę I oddzielnie białą. Wymieszać czekolady z dwiema częściami masy serowej.
Wykładać masy na przemian na spód płatków, czubkiem noża albo drewnianej łyżki przemieszać masy taka by utworzyć marmurkowy wzór. Schłodzić sernik przed podaniem co najmniej 5 godzin a najlepiej zostawić na noc w lodówce.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)