Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny sernik na zimno na bazie bitej śmietany z białą i ciemną czekoladą. Na spodzie owsiana kruszonka, Bardzo delikatny, smakuje jak lody. Wyjątkowe ciasto
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 752
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 405
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15164
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1847
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 752
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 405
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15164
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1847
Składniki
Ułożyć na blasze do pieczenia płatki owsiane i z boku orzechy laskowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż płatki się zarumienią a orzechy popękają. Orzechy przełożyć do ściereczki i przez pocieranie zdjąć skórkę, Odstawić do przestygnięcia. Następnie pokruszyć orzechy ( w melakserze, w moździerzu albo w torebce foliowej stłuc młotkiem). Stopić czekoladę i masło w kąpieli wodnej ( mniejszy garnek albo miska metalowa wstawiona do większego garnka z gotującą się wodą). Wymieszać stopione masło i czekoladę z orzechami i płatkami owsianymi. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia i następnie na dno wyłożyć masę z płatków i ugnieść spód ciasta. Wstawić do lodówki.
Zalać żelatynę w metalowym naczyniu wodą ( około 3 łyżki) i odstawić aż napęcznieje. Ser wymieszać z cukrem. Śmietanę ubić. Wymieszać delikatnie ser ze śmietaną. Żelatynę wstawić do garnka z gotującą wodą i czekać aż się rozpuści. Gorącą żelatynę lekko przestudzić ( musi być nadal ciepła żeby była płynna), wlać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. W kąpieli wodnej roztopić ciemną czekoladę I oddzielnie białą. Wymieszać czekolady z dwiema częściami masy serowej. Wykładać masy na przemian na spód płatków, czubkiem noża albo drewnianej łyżki przemieszać masy taka by utworzyć marmurkowy wzór. Schłodzić sernik przed podaniem co najmniej 5 godzin a najlepiej zostawić na noc w lodówce.