Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy sernik z bananami i gruszką

Czekoladowy sernik z bananami i gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1373

Dodano:

Odsłon: 248

Serniczek mocno czekoladowy z dodatkiem bananów i zatopionych w nim gruszek. Obłędny w smaku, aksamitny. Zrobiłam go na spodzie z biszkoptów. Gruszki użyłam nie za duże. Udekorowałam rurkami i daktylami. Dla miłośników czekolady i nie tylko.

Składniki

  • 1/2 opakowania biszkoptów okrągłych
  • 70 dkg sera twarogowego
  • 3 banany duże
  • 6 gruszek
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 budyń o smaku czekoladowym
  • 1 cytryna
  • gruszki wywar: 1 litr wody
  • 3 goździki
  • 3 ziarna kardamonu
  • 2 laski cynamonu
  • dekoracja: gorzka czekolada
  • rurki
  • mięta
  • daktyle suszone
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowy sernik z bananami i gruszką

Przygotowanie

  1. Ser mielę dwukrotnie. Banany obieram, skrapiam sokiem z cytryny i też mielę. Do miski przekładam ser z bananami, dodaję jajka, cukier trzcinowy, śmietanę kremówkę i mieszam mikserem. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej, i lekko przestudzoną dodaję do sera cały czas miksując. Na końcu dodaję budyń. Masy nie wyrabiam za długo żeby sernik się nie napowietrzył. Chodzi tylko o połączenie składników. Do sera wlałam też cały sok z cytryny jaki uzyskałam.

    Gruszki:
    Gruszki obieram ze skóry, zostawiam ogonki, wycinam za to końcówkę spodu gruszki.
    Do garnka wlewam litr wody, dodaję goździki, cynamon, kardamon, gruszki i gotuję aż będą miękkie, ale nie rozgotowane około 20 minut. Wyjmuję z wody i studzę.

    Dno tortownicy o wymiarach 25 cm wykładam papierem do pieczenia. Układam biszkopty, wylewam 1/2 masy serowej, układam gruszki wciskam je w masę. Wylewam resztę sera. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni termoobieg. Wstawiam miskę z wrzącą wodą. Wstawiam sernik i piekę 20 minut, po czym zmniejszam na 130 stopni i piekę jeszcze 40 minut aż zetnie się środek. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam do ostygnięcia w nim. Zimny wstawiam do lodówki na noc. Przed podaniem dekoruję rurkami, czekolada roztopioną, daktylami, miętą.

    Ciasto na bazie czekolady gorzkiej, z bananami, gruszkami, z cukrem trzcinowym, budyniem o smaku czekoladowym. Do gotowania gruszek wykorzystałam goździki, cynamon Dary Natury. A przysłowiową kropkę nad i postawiły daktyle suszone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 stycznia 2018 Delicious xD

Super sernik, a jak wiadomo ten wspomniany jest najlepszy :) Biorę cały, super, pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń