Do góry

Desery Przepis na:

Czereśniowa tarta z bezą

Czereśniowa tarta z bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1728

Dodano:

Odsłon: 182

Tarta czereśniowa czemu nie. Z masą serową, bezą i dużo czereśni. Do kawy w sam raz. Zrobiłam w obręczy do tortu ale można zrobić w formie do tarty dużej.

Składniki

  • Ciasto kruche: 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 160 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany gęstej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • beza: 4 białka
  • 200 g cukru
  • czereśnie: 700 g czereśni
  • 2 łyzki kisielu żurawinowego
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml wody
  • 1 cytryna
  • masa serowo jogurtowa: 1 jajko
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 200 g serka śmietankowego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czereśniowa tarta z bezą

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:

    Do miski przekładam zimne masło pokrojone w kostkę, dodaję cukier, mąkę, żółtka, sól, śmietanę, proszek. Całość kroję jeszcze nożem. Ciasto zagniatam rękoma bardzo krótko. Wstawiam na 15 minut do zamrażalnika. Przekładam na arkusz papieru do pieczenia i przez drugi arkusz wałkuję. Moja forma ma średnicę 21 cm, dokładam jeszcze boki które mają być wysokie plus około 4-5 cm. Także musi wyjść okrąg o średnicy 25-26 cm. Do ciasta przykładam talerz o takiej średnicy i odkrawam resztki ciasta żeby uzyskać okrąg. Formę smaruję masłem. Przekładam ciasto do formy i formuję boki. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i piekę około 20 minut aż się zarumieni. Zostawiam do przestygnięcia.

  2. Masa serowa:

    W czasie pieczenia do miski przekładam wszystkie składniki masy serowej i łączę krótko mikserem. Jak spód się upiecze i wystygnie wylewam masę i wstawiam ponownie do piekarnika na 30 minut temp 150 stopni.

  3. Czereśnie:

    Czereśnie wydrylowane przekładam do garnka, wsypuję cukier, dodaję sok z jednej cytryny i gotuję na wolnym ogniu aż czeręsnie puszczą sok. W misce rozrabiam kisiel w wodzie. Wlewam do gotujących czereśni i mieszam. Odstawiam do przestygnięcia. Czereśnie wykładam na masę serową.

  4. Beza:

    Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam. Jak piana będzie dobrze ubita i lśniąca a cukier rozpuści się wykładam na czereśnie. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut potem zmniejszam na 90 stopni i piekę 45 minut. Po wyłączeniu uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam ciasto żeby stygło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń