Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis, który świetnie oddaje powiedzenie w prostocie siła! Przygotowanie banalnie proste, a bomba energetyczna potężna. Bardzo dobra alternatywa dla batoników owsianych :)
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3598
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3598
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Składniki
W blenderze lub młynku do kawy mielimy orzechy i nasiona, przekładamy do miski i mieszamy z przyprawami (ilość zależy od Was, masę można próbować)
Płatki owsiane również mielimy i przesypujemy do osobnej miseczki.
Daktyle odsączamy z wody (nie wylewajcie jej może się przydać jak za dużo dodacie płatków owsianych) i miksujemy na gładką pastę.
Pastę daktylową dodajemy do zmielonych orzechów i dokładnie mieszamy. Partiami dodajemy płatki owsiane i ugniatamy do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal będzie plastyczna. Może się okazać, że nie wykorzystacie całej ilości zmielonych płatków, wszystko zależy od daktyli :) Jeżeli dodacie ich za dużo (płatków) i masa będzie twarda, można dodać odrobinę wody pozostałej po moczeniu daktyli.
Powstałe ciasto chowamy na 15 min do lodówki, żeby się schłodziło i łatwiej formowało. Kulki formujemy w zwilżonych dłoniach i obtaczamy wybranymi dodatkami.
Przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!