Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis, który świetnie oddaje powiedzenie w prostocie siła! Przygotowanie banalnie proste, a bomba energetyczna potężna. Bardzo dobra alternatywa dla batoników owsianych :)
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 100
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1829
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 214
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6317
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 100
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1829
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 214
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6317
Składniki
W blenderze lub młynku do kawy mielimy orzechy i nasiona, przekładamy do miski i mieszamy z przyprawami (ilość zależy od Was, masę można próbować)
Płatki owsiane również mielimy i przesypujemy do osobnej miseczki.
Daktyle odsączamy z wody (nie wylewajcie jej może się przydać jak za dużo dodacie płatków owsianych) i miksujemy na gładką pastę.
Pastę daktylową dodajemy do zmielonych orzechów i dokładnie mieszamy. Partiami dodajemy płatki owsiane i ugniatamy do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal będzie plastyczna. Może się okazać, że nie wykorzystacie całej ilości zmielonych płatków, wszystko zależy od daktyli :) Jeżeli dodacie ich za dużo (płatków) i masa będzie twarda, można dodać odrobinę wody pozostałej po moczeniu daktyli.
Powstałe ciasto chowamy na 15 min do lodówki, żeby się schłodziło i łatwiej formowało. Kulki formujemy w zwilżonych dłoniach i obtaczamy wybranymi dodatkami.
Przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!