Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Daktylowe trufle przypominają w smaku bajaderki, jednakże słodycz zawdzięczają wyłącznie daktylom. Dla mnie to "fit" słodycze, bez cukru i chemicznych dodatków, obfitujące za to w zawierające błonnik ziarna i płatki owsiane, bogate w magnez migdały oraz pełne dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 orzechy włoskie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12179
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1368
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12882
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4835
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12179
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1368
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12882
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4835
Składniki
Daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na co najmniej 1 godzinę. Orzechy i ziarna zalewamy zimną wodą i również moczymy przez godzinę.
Płatki owsiane blendujemy. W zależności od tego jaką konsystencję trufli chcemy uzyskać, można rozdrobnić płatki mniej lub bardziej. Ja wolę kiedy płatki nie są wyczuwalne w truflach, dlatego mocno je rozdrobniłam. Po upływie czasu moczenia odcedzamy orzechy i daktyle, pozostawiając wodę z daktyli w osobnym naczyniu. Orzechy i daktyle osobno rozdrabniamy blenderem, a następnie mieszamy wszystko razem z płatkami owsianymi, kakao i olejem kokosowym. Gdyby masa była zbyt zwarta można dolać trochę wody pozostałej z moczenia daktyli. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i obtaczamy je w kakao, wiórkach kokosowych lub innych sypkich dodatkach, takich jak mak, czy sezam. Możemy wykorzystać także sproszkowane liofilizowane owoce - uzyskamy wówczas naturalne, kolorowe posypki.