Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kruchymi plackami. Przełożone gotowanym serem i jabłkami. Ciasto jest bardzo pyszne.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 606
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8547
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10117
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2900
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 606
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8547
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10117
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2900
Składniki
ciasto-Zmiksować jaja z pudrem ,masłem i solą. Przesiać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto, podzielić na 4 części.
Rozwałkować każdy i przenieść na blaszkę 30x40. Dobrze jak blaszka jest otwarta z jednego boku, będzie łatwiej ciasto zsunąć po upieczeniu. Nakłuć ciasto w blaszce. Piec w 175* 10-13 min. (ciasto jest bardzo cieniutkie, może się łamać.)
Jeden placek ułożyć w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
masa serowa-Do dwóch miseczek, dać po 2 żółtka i po 1/2 szklance cukru. Zmiksować jedną i drugą. Ser rozdzielić do dwóch miseczek z koglem moglem. Przesiać do jednej budyń cytrynowy do drugiej czekoladowy.Zmiksować w obu miseczkach.
Włożyć do garnka połowę masła,roztopić. Wlać masę serową ciemną, wymieszać i na wolnym ogniu z uchyloną przykrywką, zagotować, lecz bokiem mieszać. Ostrożnie mieszając, bo może pryskać,lubi się przypalić. Masę gorącą wyłożyć na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem.
Z masą serową białą tak samo postąpić jak z ciemną. Wyłożyć na ciasto. Przykryć trzecim plackiem.
masa jabłkowa-Jabłka obrać pokroić, potem zetrzeć na tarce jarzynowej. Do garnka włożyć masło,dodać jabłka, cukier,wodę i smażyć z 10 min. Odstawić i zaraz wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ostudzić do lekkiego tężenia. Wyłożyć na ciasto i rozsmarować. Przykryć ostatnim plackiem.
polewa-Rozmieszać kakao z cukrem, potem wodą na papkę. Wstawić miskę nad parę, mieszać do rozpuszczenia cukru. Dodać margarynę, potem czekoladę w kostkach, mieszać do rozpuszczenia. Ciepłą rozsmarować po placku. Białą czekoladę roztopić nad parą i polać placek ''za nitka''. Ciasto kroić na drugi dzień, jak zmięknie.