Do góry

Desery Przepis na:

Deser 18+

Deser 18+

Autor:

Przepisów i artykułów: 278 Ocena: 5344

Dodano:

Odsłon: 1245

Cos dla milosników "podchmielonych" deserów i gorzkich smaków. W wersji slodkiej i dla dzieci alkohol mozna zastapic sokiem, a gorzka czekolade - mleczna.

Składniki

  • 4 porcje sera (np. domowego twarogu, panna cotta)
  • 18 czerwonych pomarańczy
  • 0,1 l gorzkiego likieru (np. Campari, Aperol)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietany
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 gałązki świeżej mięty (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukier karmelizowac na jasnobrazowy kolor, dodac troche wody a nastepnie orzeszki piniowe i wymieszac z karmelem.

  2. Wylać mieszanine na kawalek papieru do pieczenia, cienko rozprowadzic, pozostawic do wyschniecia i pokruszyc tluczkiem.

  3. Wycisnac ok. 12 czerwonych pomaranczy aby uzyskac 500-600 ml soku. Wlac sok do rondla i gotowac redukujac jego ilosc o polowe. Dodac gorzki likier i odstawic na 5 minut.
    W tym czasie z pozostałych pomaranczy wyciac filety i dodac do plynu.

  4. Podawac zaczynajac od porcji plynu z owocami, na wierzchu umiescic porcje sera, posypac okruchami orzeszków w karmelu, ubic smietane, wlac do szprycy i ozdobic kazda porcje.

  5. Czekolade pokroic i posypac nia deser, ewentualnie ozdobic listkami swiezej miety.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń