Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mus czekoladowy z nutą kawy i puszystą, bitą śmietaną tworzą kompozycję, której trudno się oprzeć. To szybki i efektowny deser, który zachwyca prostotą i intensywnym smakiem. Będzie doskonały na każdą okazję, kiedy masz ochotę na łatwy, szybki, choć wyjątkowy przysmak.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 374
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 374
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Obie czekolady posiekaj albo połam i umieść w żaroodpornej misce lub garnku. Następnie wlej do garnka 100 ml śmietanki, wsyp kawę rozpuszczalną, wymieszaj i podgrzewaj prawie do wrzenia (nie pozwól zagotować!). Następnie zdejmij z ognia i zalej posiekaną czekoladę. Odstaw na ok. 1 minutę, po czym wymieszaj łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przestudź.
150 ml bardzo zimnej (z lodówki) śmietany kremówki wlej do miski i ubij na wysokich obrotach na sztywno. Partiami przekładaj ubitą śmietanę do czekoladowo-kawowej masy i ostrożnie wymieszaj. Gdy masy się połączą, przełóż je do pucharków lub słoiczków i ustaw w lodówce. Zostaw do schłodzenia na minimum godzinę.
Gdy musy są już dokładnie schłodzone, resztę zimnej śmietany ubij, utrwalając cukrem pudrem i udekoruj nią powierzchnię deseru cappuccino. Wierzch posyp posiekaną czekoladą i podawaj.