Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser cappuccino to prawdziwa czekoladowo-kawowa uczta w pucharku. Kremowy mus czekoladowy z nutą kawy i puszystą, bitą śmietaną tworzą kompozycję, której trudno się oprzeć. To szybki i efektowny deser, który zachwyca prostotą i intensywnym smakiem. Będzie doskonały na każdą okazję, kiedy masz ochotę na łatwy, szybki, choć wyjątkowy przysmak.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11144
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4913
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1072
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9663
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1437
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11144
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4913
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1072
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9663
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1437
Składniki
Obie czekolady posiekaj albo połam i umieść w żaroodpornej misce lub garnku. Następnie wlej do garnka 100 ml śmietanki, wsyp kawę rozpuszczalną, wymieszaj i podgrzewaj prawie do wrzenia (nie pozwól zagotować!). Następnie zdejmij z ognia i zalej posiekaną czekoladę. Odstaw na ok. 1 minutę, po czym wymieszaj łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przestudź.
150 ml bardzo zimnej (z lodówki) śmietany kremówki wlej do miski i ubij na wysokich obrotach na sztywno. Partiami przekładaj ubitą śmietanę do czekoladowo-kawowej masy i ostrożnie wymieszaj. Gdy masy się połączą, przełóż je do pucharków lub słoiczków i ustaw w lodówce. Zostaw do schłodzenia na minimum godzinę.
Gdy musy są już dokładnie schłodzone, resztę zimnej śmietany ubij, utrwalając cukrem pudrem i udekoruj nią powierzchnię deseru cappuccino. Wierzch posyp posiekaną czekoladą i podawaj.