Do góry

Desery Przepis na:

Deser idealny

Deser idealny

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 5214

Dodano:

Odsłon: 3661

Fantastyczny lekki deser z mini cytrynowymi bezami, ciastkiem półfrancuskim i kremem patissiere

Składniki

  • Mąka orkiszowa typ 630 200g
  • Masło 100g
  • Jajko 1 szt.
  • Śmietana 1 łyżka
  • Maliny
  • Białka z 3 jajek
  • Cukier trzcinowy 3 łyżki
  • Sok z połowy cytryny
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • Cukier trzcinowy 1/2 szklanki
  • Żółtka 3 sztuki
  • Mleko roślinne 1 szklanka
  • Mąka orkiszowa typ 630 1/8 szklanki
  • Wanilia 1 laska
  • Masło 1 łyżka (opcjonalnie)
  • Borówki 200g
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zapraszam do obejrzenia, krótkiego filmu, w którym krok po kroku pokazuję jak przygotować taki deser. Składniki podane w opisie są w taki sposób, że przedstawiają kolejne fazy produkcji deseru.

  2. Ciasto:
    Musimy zagnieść ciasto (200g mąki, 1 jajko, 100g masła (powinno być chłodne), 1 łyżka śmietany). Ciasto po zagnieceniu nie musi być jednolite. Wkładamy je na 30 minut do zamrażarki. Bezpośrednio po wyjęciu obsypujemy je mąką i wałkujemy. Powinniśmy je wałkować dość długo, ponieważ po drodze musimy je na siebie nakładać tak, aby powstały warstwy (na filmie pokazuję, jak to dokładnie wykonać). Ostatecznie rozwałkowujemy ciasto dość cienko ok 2mm grubości. Wycinamy z niego odpowiednie pasujące nam kształty (w moim przypadku kwadraty). Przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C po tym czasie wyjmujemy ciastka i smarujemy rozmieszanym jajkiem aby się ładnie zarumieniły (ja smarowałem tylko wierzchnie ciastka, czyli połowę z nich). Pieczemy dalsze 5 minut.

  3. Maliny wrzucamy do blendera i miksujemy aż powstanie mus. Następnie przecieramy je na sitku, tak aby w deserze nie było pestek.

  4. Białka ubijamy na sztywno, w trakcie ubijania powoli dodajemy cukier i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę wszystko razem ubijamy. Z powstałej piany formujemy małe bezy (należy użyć szprycy, lub uformować ładne kształty za pomocą dwóch łyżek). Mamy dwa sposoby przygotowania bez. Możemy je wysuszyć w piecu nagrzanym do 120C przez około 1h, albo użyć palnika i opalić je delikatnie z każdej strony (pokazuję to na filmie).

  5. Creme patissiere:

    Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Kiedy masa będzie już gładka dodajemy mąkę i dalej ucieramy. Wydrążamy ziarna z jednej laski wanilii i podgrzewamy je w rondelku razem z mlekiem. (Mleko powinno być ciepłe a nie gorące). Następnie dolewamy mleko do masy z żółtek cały czas miksując. Mleko nie może być gorące (musi być ciepłe). Mleko wlewamy bardzo powoli i miksujemy do czasu aż powstanie nam jednolity płyn. Teraz wszystko przelewamy do rondelka i powoli będziemy wszystko podgrzewali (musimy to robić na małym ogniu) do czasu aż krem zgęstnieje (jeśli by się tak nie działo, musimy dodać odrobinę mąki). Jeśli przesadzimy z temperaturą podgrzewania to żółtka nam się zetną.

  6. Kompozycja:

    Bierzemy jedno ciastko, nakładamy na nie krem i przykrywamy drugim ciastkiem, którego wierzch również smarujemy kremem. Na wierz układamy borówki, lub maliny. Na talerzu robimy maziaja z musu malinowego, obok układamy ciastko, dodajemy kilka małych bez i wszystko oprószamy brązowym cukrem pudrem (jeśli takiego nie macie, to utrzyjcie trochę brązowego cukru w moździerzu). Deser jest gotowy.

    Życzę smacznego i zachęcam do przygotowania deseru mimo jego złożoności - wcale nie jest trudny :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń