Do góry

Desery Przepis na:

Deser jaglany.

Deser jaglany.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8449

Dodano:

Odsłon: 14770

Smaczny, troszkę zdrowy deserek :)

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 625 ml mleka ( 2,5 szklanki)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • bita śmietana do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, gotujemy mleko wsypujemy do niego kaszę i gotujemy około 15 minut ciągle mieszając.
    Do ugotowanej kaszy dodajemy cukier waniliowy oraz zwykły, możemy dać więcej jak lubimy słodsze desery. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie ucieramy mikserem. W pucharki lub szklaneczki wykładamy połowę naszej masy, do drugiej dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wykładamy na jasną warstwę.
    Całość dekorujemy bitą śmietaną lub czekoladą, chłodzimy w lodówce około 30 minut.
    Z tej porcji wyszło mi 4 szklaneczki o pojemności 250 ml.

    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń