Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na zdrowy, smaczny i pożywny deser jaglany o konsystencji musu z dodatkiem wiórków kokosowych i płatków migdałowych.
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 339
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 524
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 737
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 339
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 524
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 737
Składniki
Kaszę jaglaną płuczemy najpierw w gorącej wodzie, a następnie w zimnej do momentu aż woda będzie czysta. Następnie 3/4 szklanki kaszy gotujemy w 3/4 szklanki mleka i szklance wody z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego, około 0,5 łyżeczki soli i kilkoma kroplami aromatu migdałowego. Gdy kasza się ugotuje dodajemy do niej 3 łyżeczki wiórków kokosowych i łyżkę płatków migdałowych, mieszamy, przykrywamy i czekamy chwilę aby \"doszła\" i nabrała aromatów dodanych składników.
Gdy kasza lekko ostygnie dodajemy do niej 1 szklankę mleka oraz dosładzamy cukrem brzozowym - wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę. Następnie do powstałej masy dodajemy kolejną łyżkę rozdrobnionych w dłoniach płatków migdałowych i 2 łyżeczki wiórków kokosowych. Masy już nie miksujemy, tylko mieszamy łyżką, aby wyczuwalne były kawałki kokosa i migdałów. Gotową masę przekładamy do miseczek, posypujemy kokosem oraz płatkami migdałowymi i schładzamy w lodówce. Życzę smacznego! :)