Do góry

Desery Przepis na:

Deser kawowo-serowy

Deser kawowo-serowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 50

Dodano:

Odsłon: 323

Deser w pucharkach

Składniki

  • Żelatyna 15 g
  • Twaróg półtłusty 250 g
  • Woda 100 ml
  • Kawa parzona 200 ml
  • Miód 2 łyżki
  • Cukier wanilinowy 8 g
  • Aromat waniliowy, rumowy lub inny kilka kropel
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Deser kawowo-serowy

Przygotowanie

  1. Kawę zaparzyć. Odstawić do wystudzenia.
    Żelatynę zalać 100 ml wody, i odstawić na około 15 minut do napęcznienia.
    Do napęczniałej żelatyny dodać 200 ml kawy , wymieszać, podgrzać do rozpuszczenia. Uważać, aby nie zagotować. Maksymalna temperatura to 80 stopni.
    Żelatynę zdjąć z ognia, dodać cukier waniliowy, miód i aromat, wymieszać do rozpuszczenia.
    Następnie dodać ser, wszystko razem zmiksować. Gotową masę przelać do 4 pucharków.
    Wstawić na min 2,5 godz do lodówki.
    Dekorować przed podaniem.

  2. Dekoracja.

    Jeśli chcemy, aby deser był fit, dekorujemy jagodami goi, dmuchaną komosą ryżową itp.

    jeśli deser nie musi być fit, można udekorować bezą, polewą czekoladową itp.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń