Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli jesteś fanem kremów czekoladowych i tiramisu, ten deser kawowy powinien ci zasmakować. To połączenie lekkiego musu na bazie śmietanki kremówki i czekolady (gorzkiej lub słodszej), a także serka mascarpone i mocnego naparu kawy. Deser jest idealny do podania samodzielnie, ale też jako krem do przełożenia tortów i ciast biszkoptowych. Dla podkręcenia smaku możesz wlać łyżkę aromatycznego alkoholu, a chrupkości doda odrobina posiekanych orzechów laskowych lub migdałów.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 341
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4442
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1872
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3664
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 31696
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 341
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4442
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1872
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3664
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 31696
Składniki
Śmietanę połącz z espresso i podgrzej w garnku, aż mieszanka będzie gorąca i zacznie parować (ok. 60°C), lecz nie zagotowuj jej. Czekoladę drobno posiekaj i umieść w żaroodpornej misce. Zalej czekoladę gorącą śmietanką, odstaw na minutę, po czym energicznie wymieszaj, aby osiągnąć aksamitną masę. Odstaw do ostudzenia.
Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, po czym zacznij dodawać ostudzoną mieszankę śmietanowo-czekoladową. Wymieszaj delikatnie łyżką lub na małych obrotach miksera. W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru.
Deser kawowy umieść w szklaneczkach lub pucharkach, posyp drobno startą czekoladą i umieść w lodówce do schłodzenia (na co najmniej 2 godziny). Podawaj zawsze schłodzony.