Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser melba najprawdopodobniej powstał na cześć australijskiej śpiewaczki o pseudonimie Nellie Melba, jednak dokładna historia nie jest do końca znana. Z powtarzanej anegdoty można dowiedzieć się jedynie, że ów śpiewaczka kochająca zbytek i wystawne dania, podczas występów w Londynie zatrzymywała się w jednym z luksusowych hoteli o nazwie Savoy. W przybytku tym pracował Auguste Escoffier, słynny francuski mistrz i reformator kuchni francuskiej, który większość swoich dań przygotowywał na cześć słynnych kobiet. Zafascynowany operą, stworzył deser dla Nellie Melba.
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 238
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 94
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4555
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 173
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 113
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 238
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 94
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4555
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 173
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 113
Składniki
Brzoskwinie umyj i przekrój na pół. Przełóż do garnuszka, dodaj 3 łyżki cukru i zalej wodą. Całość gotuj przez około 20 minut.
Maliny podgrzej wraz z cukrem. Gdy się rozpuści, trzymaj na ogniu jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszaj. Gotowy sos przetrzyj na sitku, dzięki temu pozbędziesz się pestek.
Na dno pucharka wylej 2 łyżki sosu, następnie umieść 2 połówki brzoskwini. Na wierzch wyłóż porcję lodów waniliowych (możesz użyć gotowych lub skorzystać z naszego przepisu na domowe lody waniliowe https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-domowe-lody-waniliowe,1954283,smaker.html), ponownie polej łyżką sosu.
Melbę podawaj od razu po przygotowaniu.