Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser melba najprawdopodobniej powstał na cześć australijskiej śpiewaczki o pseudonimie Nellie Melba, jednak dokładna historia nie jest do końca znana. Z powtarzanej anegdoty można dowiedzieć się jedynie, że ów śpiewaczka kochająca zbytek i wystawne dania, podczas występów w Londynie zatrzymywała się w jednym z luksusowych hoteli o nazwie Savoy. W przybytku tym pracował Auguste Escoffier, słynny francuski mistrz i reformator kuchni francuskiej, który większość swoich dań przygotowywał na cześć słynnych kobiet. Zafascynowany operą, stworzył deser dla Nellie Melba.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1308
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1110
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 301
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1308
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1110
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 301
Składniki
Brzoskwinie umyj i przekrój na pół. Przełóż do garnuszka, dodaj 3 łyżki cukru i zalej wodą. Całość gotuj przez około 20 minut.
Maliny podgrzej wraz z cukrem. Gdy się rozpuści, trzymaj na ogniu jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszaj. Gotowy sos przetrzyj na sitku, dzięki temu pozbędziesz się pestek.
Na dno pucharka wylej 2 łyżki sosu, następnie umieść 2 połówki brzoskwini. Na wierzch wyłóż porcję lodów waniliowych (możesz użyć gotowych lub skorzystać z naszego przepisu na domowe lody waniliowe https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-domowe-lody-waniliowe,1954283,smaker.html), ponownie polej łyżką sosu.
Melbę podawaj od razu po przygotowaniu.