Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny deser. Latem gdy umieścisz go w zamrażarce, zamienia się w pyszne lody.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 915
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4155
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 130
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 644
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3481
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 711
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 915
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4155
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 130
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 644
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3481
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 711
Składniki
Na spód formy układamy biszkopty. Żelatynę zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała. Z maślanki odlewamy 200 ml i odstawiamy na bok, ponieważ dodamy ją do białej masy. Do napęczniałej żelatyny wlewamy wrzątek, w takiej ilości aby ją zakrył. Mieszamy, aż się rozpuści i dolewamy maślankę, energicznie mieszamy najlepiej rózgą kuchenną. Gdy zacznie tężeć, wylewamy na biszkopty. Śmietankę 30% miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder, mascarpone oraz maślankę, którą odlaliśmy czyli 200 ml. Masę wykładamy na różowy spód. Na wierzch układamy ponownie biszkopty. Masa kajmakowa jest na ogół twarda, więc musimy użyć trochę mleka, aby ją rozrzedzić i aby dobrze się ją wylało na biszkopty. Deser umieszczamy w lodówce na dwie godziny. Smacznego.