Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 554
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 133
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 554
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 133
Składniki
Keksówkę o wymiarach 28x12 cm wyłożyć folią spożywczą.
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać sok z cytryny.
Śmietanę ubić na sztywno ( musi być schłodzona ) i dodać zagęszczone mleko o smaku karmelowym. Utarte żółta i ubitą śmietanę połączyć razem.
Oczyszczone, umyte, osuszone truskawki zmiksować z łyżką cukru.
Na dno keksówki wyłożyć 2-3 łyżki zmiksowanych truskawek, a następnie 1/3 kremu. Przykryć biszkoptami maczanymi w sosie truskawkowym. Teraz kolejna warstwa kremu i kolejna warstwa biszkoptów maczanych w sosie truskawkowym. Przykryć kremem i na koniec biszkoptami.
Keksówkę owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki. Najlepiej na całą noc.
Na patelni rozpuścić cukier. Chwilę smażyć aż zbrązowieje. Dodać masło. Smażyć i mieszać, aż masło połączy się z cukrem. Dodać garść płatków migdałowych. Dobrze pomieszać i taką gorącą masę wyłożyć na grubą deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Cienko rozłożyć. Pozostawić do wystudzenia. Masa stwardnieje. Następnie masę przykryć drugim arkuszem papieru i delikatnie potłuc, najlepiej tłuczkiem do mięsa. Powstanie migdałowo-karmelowa posypka.
Zamrożony deser wyjąć z formy. Jeśli są kłopoty, to można obłożyć ściereczką namoczoną w ciepłej wodzie, albo keksówkę zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie.
Ułożyć na podłużnym półmisku. Pokryć posypką i udekorować ubitą śmietaną oraz truskawkami, listkami mięty.
Kroić w grube plastry i dodatkowo każdą porcję posypywać migdałami z karmelem.
Smacznego.