Do góry

Desery Przepis na:

Deser serowo-jogurtowy z owocami i galaretką

Deser serowo-jogurtowy z owocami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 2080

Dodano:

Odsłon: 2256

Na upał najlepszy będzie lekki orzeźwiający deser... mieszanka serka i jogurtu naturalnego z dodatkiem borówek amerykańskich, orzechów i owoców zerwanych z krzaczka. Przepysznie i prosto... nie dość, że wygląda, to jest znakomite. Bazą były serki homogenizowane i jogurty naturalne wymieszane z różnymi galaretkami, nie potrzeba miksera, wystarczy zwykła trzepaczka. Poniższy przepis na 6-8 porcji w zależności od wielkości szklanek.

Składniki

  • 2 serki homogenizowane po 150 g każdy
  • 2 jogurty naturalne po 200 ml każdy
  • 3 różne galaretki (u mnie cytrynowa, malinowa i truskawkowa)
  • 250 borówek amerykańskich lub innych owoców np. malin, jagód, porzeczek, poziomek)
  • ew. trochę orzechów włoskich
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Deser serowo-jogurtowy z owocami i galaretką

Przygotowanie

  1. Galaretkę cytrynową i truskawkową rozpuścić osobno w 250 ml wrzątku.

    Galaretkę malinową (czyli tą środkową) rozpuścić w 400 ml wrzątku. Zostawić do lekkiego stężenia.

  2. Następnie do wyższego naczynia przełożyć serki homogenizowane i jeden jogurt. Wlać tężejącą galaretkę cytrynową i mocno roztrzepać (lub zmiksować) na jednolitą masę, włożyć na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie wyjąć wsypać cześć owoców, wymieszać i porcjami przekładać do szklanek. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut do stężenia.

  3. Następnie do tężejącej galaretki malinowej wsypać kolejną część owoców (trochę zostawić do ozdoby) wymieszać i porcjami dodawać do szklanek, włożyć do lodówki do stężenia.

  4. Jogurt i tężejącą galaretkę truskawkową wymieszać energicznie trzepaczką lub zmiksować i wlać na górę do szklanek. Odstawić do lodówki.

  5. Po godzinie mamy cudowny orzeźwiający deser. Przyozdobić owocami, orzechami i czym tam lubicie :-)

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń