Do góry

Desery Przepis na:

Deser truskawkowo-śmietanowy

Deser truskawkowo-śmietanowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4731

Dodano:

Odsłon: 3632

Deser, który wizualnie robi wrażenie, a smakowo też jest bardzo smaczny!

Składniki

  • truskawki mrożone 500 g
  • cukier 5 łyżek
  • żelatyna 6 łyżeczek
  • śmietana 30 % 500 ml
  • mleko 70 ml
  • zimna woda 3 łyżki
  • gorąca woda 3 łyżki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Owoce zasypać 3 łyżkami cukru i podgrzewać, doprowadzając prawie do wrzenia. 3 łyżeczki żelatyny zalać gorącą wodą i dokładnie mieszać, aż cała się rozpuści. Przelać do truskawek, dokładnie połączyć i całość przelać do szklanek ustawionych pod ukosem. Wstawić do lodówki na ok.90 min.
    Kolejne 3 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Mleko z cukrem i śmietanką podgrzewać, doprowadzić prawie do wrzenia, przełożyć żelatynę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia.
    Tak przygotowaną śmietankę przelać do truskawek i schować do lodówki najlepiej na całą noc.
    Przed podaniem przystroić np.świeżymi owocami i listkiem mięty.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń