Do góry

Desery Przepis na:

Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem

Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1221

Dodano:

Odsłon: 318

Dziś kolejny deser z truskawkami. Ale tym razem dodatki do truskawek to serek mascarpone, jogurt naturalny i śmietana. Takie desery zawsze smakują małym i tym dużym łasuchom. Sezon na truskawki niestety trwa krótko, więc trzeba się nimi cieszyć póki są i tworzyć z nimi pyszności.

Składniki

  • Składniki na piankę :
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szk słodkiej śmietany 18 %
  • cukier do smaku
  • 50 - 60 g galaretki agrestowej
  • 1/2 szk gorącej przegotowanej wody
  • Na galaretkę :
  • ok. 300-350 g truskawek
  • 500 ml gorącej przegotowanej wody
  • 60 g galaretki truskawkowej
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Deser truskawkowy z mascarpone i jogurtem

Przygotowanie

  1. W gorącej i przegotowanej wodzie rozpuścić galaretkę agrestową i schłodzić.
    Następnie do miski przełożyć mascarpone, jogurt i śmietanę, dodać trochę cukru i dokładnie zmiksować.
    Potem wlać chłodną ale płynną galaretkę, wymieszać i rozlać do szklanek ( u mnie 6 ).
    Szklanki wstawić do lodówki aby pianka się ścięła.
    Galaretkę truskawkową wymieszać z wodą i schłodzić.
    Umyte truskawki pokroić.
    Szklanki wyjąć z lodówki, ułożyć na piance truskawki i zalać galaretką.
    Szklanki ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń