Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To idealny deser dla miłośników włoskiego klasyka, czyli tiramisu. Tym razem w nieco podkręconej wersji, z bliskowschodnim ciastem kataifi. Przepis pochodzi z 542. odcinka programu "Ewa gotuje".
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4941
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13765
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3238
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1047
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4941
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13765
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3238
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1047
Składniki
Śmietanę schłodzić i ubić. Posłodzić cukrem pudrem. Dodać mascarpone i zmiksować. Uperfumować pastą waniliową.
W dużym szklanym naczyniu ułożyć połowę biszkoptów nasączonych w kawie z dodatkiem olejku migdałowego. Na ciastka wyłożyć połowę kremu. Na krem dać drugą warstwę namoczonych biszkoptów. Na ciastka resztę kremu.
Kataifi drobno posiekać i zrumienić na mocno rozgrzanym maśle. Wymieszać z pastą pistacjową i tahini. Odstawić do wystudzenia. Następnie wyłożyć na krem.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło. Wymieszać i tak przygotowaną polewą udekorować deser. Posypać lekko przesiekanymi pistacjami. Ozdobić listkami mięty.