Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To idealny deser dla miłośników włoskiego klasyka, czyli tiramisu. Tym razem w nieco podkręconej wersji, z bliskowschodnim ciastem kataifi. Przepis pochodzi z 542. odcinka programu "Ewa gotuje".
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 21650
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1894
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 21650
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1894
Składniki
Śmietanę schłodzić i ubić. Posłodzić cukrem pudrem. Dodać mascarpone i zmiksować. Uperfumować pastą waniliową.
W dużym szklanym naczyniu ułożyć połowę biszkoptów nasączonych w kawie z dodatkiem olejku migdałowego. Na ciastka wyłożyć połowę kremu. Na krem dać drugą warstwę namoczonych biszkoptów. Na ciastka resztę kremu.
Kataifi drobno posiekać i zrumienić na mocno rozgrzanym maśle. Wymieszać z pastą pistacjową i tahini. Odstawić do wystudzenia. Następnie wyłożyć na krem.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło. Wymieszać i tak przygotowaną polewą udekorować deser. Posypać lekko przesiekanymi pistacjami. Ozdobić listkami mięty.