Do góry

Desery Przepis na:

Deser z jogurtu i mascarpone

Deser z jogurtu i mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 255

Dodano:

Odsłon: 9768

Niezbyt tuczący deser, a'la serniczek na zimno. Przepis na 4 salaterki. Czas przygotowania nie obejmuje czasu na stężenie w lodówce.

Składniki

  • Jogurt naturalny gęsty, ja używam Bakoma, 350 g
  • Mascarpone, 250 g
  • Żelatyna sucha, 20 g
  • Jabłka, 2 średnie szt
  • Miód, 3 łyżki
  • Rodzynki, 4 łyżeczki
  • Ewentualnie pokruszona czekolada do posypania
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mieszamy mikserem jogurt z mascarpone i miodem na gładką masę. Osobno przygotowujemy żelatynę: zalewamy ją pięcioma łyżkami zimnej wody, a po kilku minutach (jak spęcznieje) rozgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez kilka sekund lub w kąpieli wodnej. Żelatynę mieszamy, żeby nie miała grud i dodajemy do masy jogurtowej.

  2. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Na dno każdej salaterki wsypujemy kawałki jabłek i łyżeczkę rodzynek, zalewamy masą jogurtową i ewentualnie posypujemy na wierzchu czekoladą. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
    Można użyć oczywiście innych ulubionych owoców, które nie uniemożliwią stężenia masy.
    Przepis zainspirowany przez przepis dodany przez Murena.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń