Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Norweski deser w wersji z malinami
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 109
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 208
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1276
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 109
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 208
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1276
Składniki
Maliny przełożyć do rondelka z grubym dnem, zasypać cukrem pudrem (50g) i podgrzać, aż maliny się rozpadną (nie muszą rozgotować się całkowicie, dobrze, gdy zostają mniejsze lub większe części). Odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem (50g). Herbatniki przełożyć do foliowej torebki i parę razy potraktować tłuczkiem do mięsa albo wałkiem. Pokruszone herbatniki podprażyć chwilę! na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Przestudzić.
Do wysokich szklanek nakładać warstwami: herbatniki, maliny, bitą śmietanę, herbatniki, maliny, bitą śmietanę. Udekorować płatkami migdałów, listkami mięty i malinami. Schłodzić przed podaniem.
ps. Nigdy nie było mi dane sprawdzić, bo deser znikał od razu gdy się pojawił, ale na drugi dzień smakuje chyba jeszcze lepiej! Śmietana jest wtedy bardziej gęsta, herbatniki delikatnie nasiąkają malinami :) Polecam, o ile wytrzymacie do następnego dnia!