Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Norweski deser w wersji z malinami
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 103
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 175
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14964
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 103
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 175
Moja dzisiejsza propozycja to Świąteczny Makowiec na cieście krucho-drożdżowy...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Danie pożywne , smaczne i dla całej rodziny. Mięsko soczyste, kruche, mięciut...
Odsłon: 14964
Składniki
Maliny przełożyć do rondelka z grubym dnem, zasypać cukrem pudrem (50g) i podgrzać, aż maliny się rozpadną (nie muszą rozgotować się całkowicie, dobrze, gdy zostają mniejsze lub większe części). Odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem (50g). Herbatniki przełożyć do foliowej torebki i parę razy potraktować tłuczkiem do mięsa albo wałkiem. Pokruszone herbatniki podprażyć chwilę! na suchej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć. Przestudzić.
Do wysokich szklanek nakładać warstwami: herbatniki, maliny, bitą śmietanę, herbatniki, maliny, bitą śmietanę. Udekorować płatkami migdałów, listkami mięty i malinami. Schłodzić przed podaniem.
ps. Nigdy nie było mi dane sprawdzić, bo deser znikał od razu gdy się pojawił, ale na drugi dzień smakuje chyba jeszcze lepiej! Śmietana jest wtedy bardziej gęsta, herbatniki delikatnie nasiąkają malinami :) Polecam, o ile wytrzymacie do następnego dnia!