Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń. Babcia ma go od swojej mamy, ona od swojej itd. Moja mama nieco zmodyfikowała przepis w wyniku czego czas oczekiwania skrócił się z 6 tygodni do 2,5 tygodnia. W tym roku moja kolei na innowacje :) Z oczywistych powodów zdjęcie będzie później.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1297
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 475
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3466
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1070
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1297
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 475
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3466
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1070
Składniki
Miód, cukier i masło podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Mieszamy. Masę schładzamy. Stopniowo zaczynamy dodawać wymieszane razem suche składnik i bakalie. Potem dodajemy jajka i mleko. Zagniatamy ciasto.
Przygotowania zaczynamy 6 grudnia. Po zagnieceniu ciasta wkładamy je do kamionkowego naczynia lub emaliowanego garnka i przykrywamy lnianą ściereczką. Przechowujemy w lodówce. 20 grudnia pieczemy piernik w średnio nagrzanym piekarniku. Pieczemy 3 osobne placki (są twarde). Po wystygnięciu placki smarujemy powidłami lub kremem orzechowym lub kawowym i polewamy wierzch polewą. Ciasto musi leżakować jeszcze 4 dni. Wtedy piernik jest mięciutki i pyszny.