Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń. Babcia ma go od swojej mamy, ona od swojej itd. Moja mama nieco zmodyfikowała przepis w wyniku czego czas oczekiwania skrócił się z 6 tygodni do 2,5 tygodnia. W tym roku moja kolei na innowacje :) Z oczywistych powodów zdjęcie będzie później.
Smak wiosny!
Odsłon: 676
Polecam.
Odsłon: 251
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 653
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 33
Smak wiosny!
Odsłon: 676
Polecam.
Odsłon: 251
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 653
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 33
Składniki
Miód, cukier i masło podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Mieszamy. Masę schładzamy. Stopniowo zaczynamy dodawać wymieszane razem suche składnik i bakalie. Potem dodajemy jajka i mleko. Zagniatamy ciasto.
Przygotowania zaczynamy 6 grudnia. Po zagnieceniu ciasta wkładamy je do kamionkowego naczynia lub emaliowanego garnka i przykrywamy lnianą ściereczką. Przechowujemy w lodówce. 20 grudnia pieczemy piernik w średnio nagrzanym piekarniku. Pieczemy 3 osobne placki (są twarde). Po wystygnięciu placki smarujemy powidłami lub kremem orzechowym lub kawowym i polewamy wierzch polewą. Ciasto musi leżakować jeszcze 4 dni. Wtedy piernik jest mięciutki i pyszny.