Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym powinien cechować się dobry placek ze śliwkami? Oczywiście nade wszystko solidną porcją dojrzałych, smacznie doprawionych owoców. Kwestią preferencji jest to, czy wypełnią one ciasto półkruche czy drożdżowe. Najbezpieczniejszy wariant to kruchy placek, bo zawsze się udaje.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666250
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 76
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 523
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5729
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 975
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 262
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666250
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 76
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 523
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5729
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 975
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 262
Składniki
Umyj i osusz śliwki. Przekrój owoce na pół i usuń z nich pestki. Przełóż śliwki do miski. Zasyp cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Zalej winem i zamieszaj zawartość miski. Odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Tuż przed wyłożeniem śliwek na kruchy spód, odlej z nich sok (wykorzystaj go np. do deserów lodowych lub po prostu wypij).
Pokrój masło na mniejsze kawałki i połącz składniki na ciasto kruche (mąkę, cukier puder, żółtka i masło). Zagnieć je na stolnicy lub w dużej misce. Gdy ciasto stanie się jednolite, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Wsyp do miski składniki na kruszonkę (masło – pokrojone na kawałki). Wymieszaj je, rozcierając palcami, ale nie zagniataj. Gdy powstaną niewielkie grudki, odstaw kruszonkę do lodówki.
Wyłóż formę do tarty (o średnicy 26 cm) kruchym ciastem. Posmaruj je białkiem (najlepiej z użyciem pędzelka) i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiecz ciasto przez kilka minut. Na podpieczony spód wyłóż śliwki. Przysyp kruszonką. Wstaw formę z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze przez koło 30 minut.