Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty sposób, używając składników takich jak sezam, cukier, miód i masło. Dzięki własnoręcznemu przygotowaniu możesz kontrolować nie tylko jakość składników, ale też dopasować smak deseru do swoich preferencji. To doskonała alternatywa dla sklepowych wersji. Spróbuj!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 817
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1935
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 433
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 817
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1935
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 433
Składniki
Na suchej patelni upraż nasiona sezamu, co jakiś czas je mieszając. Gdy zaczną się lekko rumienić, a zapach sezamu zacznie być wyczuwalny w kuchni, zdejmij patelnię z palnika i odstaw na bok do wystygnięcia.
Chłodne ziarna sezamu miksuj partiami na gładką masę o konsystencji mocno wilgotnego piachu.
Następnie w rondelku o grubym dnie umieść cukier, wodę oraz miód. Gotuj wszystko razem na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy to nastąpi, dodaj cukier wanilinowy i dalej gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Następnie dodaj do rondelka zmiksowane nasiona sezamu i dobrze wszystko wymieszaj.
Blaszkę o dowolnych rozmiarach wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż na nią wcześniej przygotowaną masę chałwową. Pozostaw ją do ostygnięcia, a po czasie włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Kiedy domowa chałwa zgęstnieje, możesz pokroić ją na mniejsze porcje i podawać.