Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty sposób, używając składników takich jak sezam, cukier, miód i masło. Dzięki własnoręcznemu przygotowaniu możesz kontrolować nie tylko jakość składników, ale też dopasować smak deseru do swoich preferencji. To doskonała alternatywa dla sklepowych wersji. Spróbuj!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1488
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1222
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1337
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1026
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1488
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1222
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1337
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1026
Składniki
Na suchej patelni upraż nasiona sezamu, co jakiś czas je mieszając. Gdy zaczną się lekko rumienić, a zapach sezamu zacznie być wyczuwalny w kuchni, zdejmij patelnię z palnika i odstaw na bok do wystygnięcia.
Chłodne ziarna sezamu miksuj partiami na gładką masę o konsystencji mocno wilgotnego piachu.
Następnie w rondelku o grubym dnie umieść cukier, wodę oraz miód. Gotuj wszystko razem na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy to nastąpi, dodaj cukier wanilinowy i dalej gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Następnie dodaj do rondelka zmiksowane nasiona sezamu i dobrze wszystko wymieszaj.
Blaszkę o dowolnych rozmiarach wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż na nią wcześniej przygotowaną masę chałwową. Pozostaw ją do ostygnięcia, a po czasie włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Kiedy domowa chałwa zgęstnieje, możesz pokroić ją na mniejsze porcje i podawać.