Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty sposób, używając składników takich jak sezam, cukier, miód i masło. Dzięki własnoręcznemu przygotowaniu możesz kontrolować nie tylko jakość składników, ale też dopasować smak deseru do swoich preferencji. To doskonała alternatywa dla sklepowych wersji. Spróbuj!
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5767
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 171
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5767
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 171
Składniki
Na suchej patelni upraż nasiona sezamu, co jakiś czas je mieszając. Gdy zaczną się lekko rumienić, a zapach sezamu zacznie być wyczuwalny w kuchni, zdejmij patelnię z palnika i odstaw na bok do wystygnięcia.
Chłodne ziarna sezamu miksuj partiami na gładką masę o konsystencji mocno wilgotnego piachu.
Następnie w rondelku o grubym dnie umieść cukier, wodę oraz miód. Gotuj wszystko razem na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy to nastąpi, dodaj cukier wanilinowy i dalej gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż syrop lekko zgęstnieje. Następnie dodaj do rondelka zmiksowane nasiona sezamu i dobrze wszystko wymieszaj.
Blaszkę o dowolnych rozmiarach wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż na nią wcześniej przygotowaną masę chałwową. Pozostaw ją do ostygnięcia, a po czasie włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Kiedy domowa chałwa zgęstnieje, możesz pokroić ją na mniejsze porcje i podawać.