Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chałwa domowa to bardzo szybka w przygotowania słodka i zdrowa przekąska, choć dość kaloryczna. Ja chałwę uwielbiam, dawniej zajadałam się tą ze sklepu, póki nie doczytałam, co jest w składzie. Teraz chałwę robię samodzielnie i smakowo moim zdaniem jest smaczniejsza od tej kupnej, a dodatkowo jest bez wszelkich niezdrowych dodatków. Dziś proponuję chałwę sezamowo- słonecznikową. Zamiast tradycyjnego karmelu dodaję miód.
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 260
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 375
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 241
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 260
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 375
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 241
Składniki
Odmierzamy szklankę sezamu i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię. Prażymy ok 3 minuty, aż sezam zacznie pachnieć. Nie można go przegrzać, nasionka nie powinny zbrązowieć, bo będą gorzkie. Podprażone ziarenka zsypujemy na duży talerz, aby przestygły
Na patelni podprażamy teraz ziarna słonecznika, podobnie jak sezam nie możemy ziaren przypalić. Po podprażeniu przesypujemy na drugi talerz do wystudzenia. Nie zostawiamy ziaren na patelni, bo mogłyby się przypalić
Po wystudzeniu dokładnie mielimy ziarna w blenderze lub w malakserze. Ja używam blendera. Do pojemnika do blendowania wsypuję najpierw ziarna sezamu i dokładnie je blenduję, aż do uzyskania tłustej papki
Do dokładnie zblendowanegp sezamu wsypujemy partiami ziarna słonecznika i dalej blenduje, aż do uzyskania jednolitej konsystencji
Gdy nasiona są już dokładnie zblendowane dodajemy do nich 4 łyżki miodu i dokładnie mieszamy
Masę przekładamy do foremki i dociskamy. Ja korzystam z małej foremki silikonowej odpowiedniej do takiej ilości składników. Można masę przełożyć do małych kokilek lub innych miseczek. Z foremki silikonowej jednak zdecydowanie łatwiej się wyjmuje gotową chałwę
Chałwę na kilka godzin wkładamy do lodówki, a potem można ją kroić i się objadać
Wskazówki: Do chałwy można dodać więcej miodu, będzie wówczas już bardzo słodka ( każdy może sobie wyregulować słodycz chałwy ilością dodanego miodu ). Im mniej miodu tym chałwa bardziej krucha Jeśli nie mamy foremki silikonowej to naczynie najlepiej wyłożyć folią spożywczą, aby po stężeniu chałwa dała się łatwo wyjąć z formy Do tak przygotowanej masy można dodać dowolne bakalie czy orzechy