Do góry

Desery Przepis na:

Domowa chałwa z bakaliami

Domowa chałwa z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1058

Dodano:

Odsłon: 1927

Chałwa to wspaniały smakołyk z sezamu, miodu i bakali oraz źródło cennych składników odżywczych

Składniki

  • Sezam łuskany 200g
  • Miód pszczeli 4 łyżki
  • Mieszanka studencka 100g lub orzechy, migdały, rodzynki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sezam uprażyć na suchej patelni, mieszać aby się nie przypalił, właściwie wystarczy go dobrze podgrzać aby nabrał złotego koloru.

    Wystudzony sezam zmiksować na drobny pył, dodać płynny miód, dokładnie wymieszać.

    Bakalie drobno posiekać, dodać do masy, wymieszać.
    Uformować ręcznie krążek chałwy.

    Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń