Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Pyszne, proste ciasto na każdą okazję.
Jest to wspaniały, wysoki przekładaniec idealny na każdą okazję. Łatwy do zro...
Odsłon: 107
Tosty z figami i serem Camembert to wyjątkowo smaczna i elegancka przekąska,...
Odsłon: 35
Taka babcina postna zupka. Smak i zapach najpiękniejszy na świecie. Z całą st...
Odsłon: 80
Jest to wspaniały, wysoki przekładaniec idealny na każdą okazję. Łatwy do zro...
Odsłon: 107
Tosty z figami i serem Camembert to wyjątkowo smaczna i elegancka przekąska,...
Odsłon: 35
Taka babcina postna zupka. Smak i zapach najpiękniejszy na świecie. Z całą st...
Odsłon: 80
Składniki
Białka ubić na pianę że szczyptą soli. Dodać cukier, potem żółtka. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i budynie. Wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Ostudzone ciasto napączować, posmarować powidłami śliwkowymi.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i serki, wymieszać. Dodać schłodzoną, tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na ostudzone ciasto, wstawić do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier, śmietanę i kakao. Całość zagotować, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Na koniec dodać żelatynę i wymieszać na jednolitą masę. Wystudzić. Kiedy polewa będzie zimna, ale jeszcze płynna, wylać ją na ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Smacznego!