Do góry

Desery Przepis na:

Domowa W-Z

Domowa W-Z

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 552

Dodano:

Odsłon: 18760

Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Pyszne, proste ciasto na każdą okazję.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 660 ml śmietanki kremówki
  • 4 serki waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • Polewa:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić na pianę że szczyptą soli. Dodać cukier, potem żółtka. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i budynie. Wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Ostudzone ciasto napączować, posmarować powidłami śliwkowymi.

  2. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy i serki, wymieszać. Dodać schłodzoną, tężejącą galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na ostudzone ciasto, wstawić do lodówki.

  3. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier, śmietanę i kakao. Całość zagotować, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Na koniec dodać żelatynę i wymieszać na jednolitą masę. Wystudzić. Kiedy polewa będzie zimna, ale jeszcze płynna, wylać ją na ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń