Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na coś słodkiego, ale jest za gorąco, żeby odpalać piekarnik? Zrób domowe lody kokosowe!
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7701
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2742
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 71258
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7701
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2742
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 71258
Składniki
Mleko kokosowe podgrzej i odstaw.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem przez kilka minut. Masa powinna zrobić się jasna i puszysta. Ciepłe mleko dodawaj partiami i cały czas miksuj. Na koniec ponownie całość podgrzej, ale nie doprowadź do wrzenia. Mieszaj tak długo aż masa zrobi się gęsta. Wtedy odstaw do wystudzenia.
Śmietanę ubij na sztywno. Musi być wyciągnięta prosto z lodówki. Połącz ją ze zrobioną wcześniej masą. Zmiksuj do połączenia. Na koniec wmieszaj wiórki kokosowe i dodaj likier. Całość delikatnie przemieszaj z pomocą szpatułki.
Przełóż domowe lody kokosowe do pojemnika na żywność. Wstaw do lodówki na pół godziny. Przemieszaj masę. Po pół godzinie to powtórz. Zostaw lody na całą noc.