Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe pączki na Tłusty Czwartek i nie tylko. Pączki są mięciutkie, puszyste. To tradycyjny przepis na domowe pączki smażone na smalcu lub oleju. Posypane cukrem pudrem lub oblane lukrem smakują wybornie i je się je niestety bez opamiętania. Dobrze, że ilość ograniczona, bo można niestety stracić panowanie, zwłaszcza, gdy wcina się je jeszcze ciepłe. Rozpływają się w ustach. Jak na mój gust smakują jak z dobrej cukierni, albo jeszcze lepiej. Nic tylko smażyć i się zajadać. Raz do roku można sobie pofolgować!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 304
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 304
Składniki
Robimy zaczyn: do miseczki wkruszamy drożdże, dolewamy 3 łyżki ciepłego mleka, dosypujemy 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Miseczka musi być dość duża, bo zaczyn bardzo rośnie i się pieni
W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy żółtka i roztopione przestudzone masło, spirytus, ciepłe mleko oraz zaczyn. Wszystko dokładnie mieszamy. Można ciasto wyrabiać ręką lub w robocie kuchennym. Ciasto jest dość luźne i lepkie, ale takie ma właśnie być. Wyrabiamy do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Może to potrwać ok 1,5 godziny. Jeśli w pomieszczeniu jest raczej chłodno to miskę umieszczam np na garnku z ciepłą wodą lub wkładam do piekarnika podgrzanego do 30 st. Wówczas wyrastanie idzie sprawniej
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę obsypaną mąką. Wałek lub ciasto z zewnątrz również delikatnie obsypujemy mąką i rozwałkowujemy go na grubość ok 2.5 cm i wykrawamy za pomocą obręczy koła o średnicy 7-8 cm. Krążki ciasta przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na ok 25 minut
Tłuszcz rozgrzewamy na średniej mocy palnika w garnku o szerokim dnie do temperatury 175 stopni. Jeśli nie posiadamy termometru cukierniczego to możemy wykonać próbę, aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednią temperaturę: do rozgrzanego tłuszczu wrzucamy kawałek ciasta. Powinien on natychmiast wypłynąć na powierzchnię i zacząć się smażyć
Jeśli tłuszcz osiągną odpowiednią temperaturę to do garnka wrzucamy po kilka pączków. Nie może ich być za dużo, bo w czasie smażenia jeszcze rosną. Powinny swobodnie pływać w tłuszczu. Pączki smażymy z każdej strony po ok 2-3 minuty. Jeśli pączki będą się zbyt szybko rumienić należy zmniejszyć moc palnika
Po wyłowieniu pączki przekładamy na papierowe ręczniki, a następnie na kratkę do wystudzenia ( choć jeszcze ciepłe są najlepsze )
Teraz możemy pączki nadziewać. W tym celu najlepiej zaopatrzyć się w specjalną tylkę/ szprycę do nadziewania pączków oraz rękaw cukierniczy
Do rękawa cukierniczego z tylką przekładamy marmoladę i nadziewamy nią pączki wstrzykując z boku do każdego pączka
Na koniec dekorujemy pączki wg uznania: obsypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem