Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dziś zapraszam po przepis na wspaniałe domowe pączki z marmoladą różaną. Jest to stary domowy przepis, pączki z niego wychodzą wspaniałe, bardzo pyszne, pulchne i nie ma opcji by się nie udały. Gorąco zapraszam
Zupa grzybowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudow...
Odsłon: 58
Zupa grzybowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudow...
Odsłon: 58
Składniki
Do miski wykruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 500ml ciepłego mleka. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i dodajemy 300g mąki pszennej tortowej. Wszystko mieszamy i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Następnie w misce ubijamy 6 żółtek (lub 3 całe jajka i 3 żółtka) z 150g cukru na jasny kogel mogel. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do podrośniętej masy dodajemy ubite z cukrem żółtka, cukier waniliowy, spirytus i wszystko mieszamy. Następnie przesiewamy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Zagniatając dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto dość długo i dokładnie. Musi ono zostać bardzo dobrze wyrobione i napowietrzone. Powinno odchodzić od ręki. Jak ciasto będzie wyrobione i dobrze napowietrzone na pączkach pojawią się obrączki :) Zagniecione ciasto dajemy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczka i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy pięścią i chwilę zagniatamy. Odkładamy jeszcze na 15 minut i przechodzimy do robienia pączków. ****staramy się nie podsypywać mąką ciasta, ponieważ dzieli olejowi, którym była posmarowana miska ono się nie klei, a mąka podczas smażenia mogłaby się przypalać Urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy, na środek dajemy marmoladę różaną (najlepsza jest twarda) i zaklejamy. Na koniec nadajemy pączkowi okrągły kształt rękami. Pączki układamy na ściereczce, przykrywamy również ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia.
Do garnka wlewamy olej (można też smażyć na smalcu) podgrzewamy. Jeśli wrzucimy pączka i olej lekko bulgocze znaczy to, ze temperatura jest ok. Pączki powinniśmy smażyć na małym ogniu. Obracać je by się usmażyły z każdej strony. Można sprawdzić patyczkiem czy nie są w środku surowe. Paczki muszą się smażyć powoli, podczas smażenia trzeba je obracać. Powinny mieć ładny złocisto-brązowy kolor.Usmażone pączki dajemy na ręcznik papierowy
i potem posypujemy cukrem pudrem. I gotowe. Pączki z tego przepisu wychodzą na prawdę bardzo pyszne, puszyste, długo zachowują świeżość. Smakują jak za dawnych lat.