Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe, puszyste pączki z budyniem
Składniki
W miseczce przygotować rozczyn z drożdży, 1/4 szklanki letniego mleka, łyżki cukru oraz łyżki mąki. Wszytko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski lub robota kuchennego przełożyć mąkę, żółtka, cukier, ocet, mleko, wyrośnięty rozczyn oraz sól i zacząć wyrabiać ciasto. Gdy składniki zaczną się łączyć na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od rąk. W razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości. W tym czasie przygotować budyń. W garnku zagotować 300 ml mleka wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony proszek budyniowy w 100 ml mleka. Całość mieszamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. Po 10 minutach do budyniu dodajemy miękkie masło i za pomocą trzepaczki całość energicznie mieszamy do rozpuszczenia się masła i uzyskania gładkiego kremu. Odstawiamy do prostudzenia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, podzielić na 12 równych części. Uformować równe kulki i spłaszczyć je lekko w dłoniach. Po uformowaniu wszystkich pączków odstawiamy je na blat posypany mąką na ok. 20-30 minut. Przykrywamy ściereczką. W tym czasie nagrzewamy olej. Pączki smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony po ok. 2-2,5 minuty. Temperatura oleju powinna wynosić 175 stopni. Jeśli chcemy sprawdzić czy pączki są usmażone w środku możemy włożyć w środek pączka patyczek drewniany do szaszłyków. Jeśli patyczek będzie suchy bez ciasta pączki są gotowe do wyciągnięcia. Wyłożyć na ręczniki papierowe. W jeszcze ciepłych pączkach zrobić dziurkę końcówką łyżeczki, a następnie za pomocą szprycy napełnić pączki budyniem. Polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!