Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy budyń śmietankowy to smak, który bardzo dobrze pamiętam z czasów dzieciństwa. Często jadałam budyń na ciepło, w domu i w przedszkolu. Ten znany deser możemy jeść na ciepło i na zimno. Podajemy go z różnymi dodatkami, najczęściej jadłam go z sokiem malinowym albo z rodzynkami. Domowy budyń jest deserem niezwykle prostym w przygotowaniu, nie wymagającym żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, a składniki nie są drogie. Jest także smaczny i lubią go niemal wszyscy. Teraz mam wrażenie, że ten smakołyk jakoś tak odszedł w niepamięć dlatego dzisiaj przekaże go w innej odsłonie, jako budyń śmietankowy do picia z herbatnikami. Można go wypić z kubka lub zjeść na śniadanie jako zupę. Największą zaletą jest absolutny brak kożucha.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 986
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4268
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 649
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 981
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3914
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 800
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 986
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4268
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 649
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 981
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3914
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 800
Składniki
Domowy budyń przygotowanie: 1 l mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru waniliowego i masła. Wrzące mleko łączymy z budyniem rozprowadzonym w reszcie zimnego mleka, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 minuty i zestawiamy. Żółtka ucieramy z białym cukrem na puszysty kogel-mogel, łączymy lejąc strumykiem cały czas ubijając z bardzo ciepłym budyniem. Gdy składniki dokładnie się połączą, rozlewamy do miseczek lub kubków. Budyń podajemy posypany obficie zmiażdżonymi herbatnikami lub czysty (herbatniki oddzielnie). Smakuje doskonale na zimno lub na ciepło. Dodatki do budyniu możemy wybrać bardzo różne. Może to być starta czekolada, kokos, czy też bakalie. Oczywiście sok malinowy albo owoce świeże lub mrożone takie jak maliny czy jeżyny. Według mnie bardzo fajna propozycja na słodkie ciepłe śniadanie albo chłodny smaczny podwieczorek, nie tylko dla dzieci ale i dla dorosłych.