Do góry

Desery Przepis na:

Domowy czekoladowy makaron z kremowym jogurtem kokosowym i truskawkami

Domowy czekoladowy makaron z kremowym jogurtem kokosowym i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1508

Dodano:

Odsłon: 656

Domowy czekoladowy makaron na żółtkach, z ciemnym kakao i oliwą z dodatkiem chili to wspaniały dodatek do słodkich dań z owocami.

Składniki

  • makaron czekoladowy:
  • 150 g mąki
  • łyżka ciemnego kakao
  • 4-5 żółtek
  • łyżeczka oliwy z oliwy z chili
  • szczypta soli
  • sos jogurtowy:
  • 400 g gęstego jogurtu śmietankowego
  • 50 g białej czekolady startej na drobnej tarce
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru pudru> ilość zależy od naszego smaku
  • szczypta soli
  • kilka truskawek
  • płatki kokosowe
  • listki mięty
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron czekoladowy:
    Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w foliowy woreczek i odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4-5 części. Wałkujemy na cienki placek, a następnie kroimy w cienkie długie paski. Jeśli mamy możliwość warto użyć maszynki do makaronu. Gotowy makaron układamy na stolnicy posypanej ciemnym kakao, by się nie pozlepiał. Makaron gotujemy około 2-3 minut w osolonym wrzątku.

    Sos jogurtowy:
    Do jogurtu dodajemy startą czekoladę, wiórki kokosowe, cukier puder i sól. Całość dokładnie mieszamy.

    Ugotowany makaron polewamy obficie sosem jogurtowym, posypujemy plasterkami truskawek, płatkami kokosowymi i listkami mięty. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń