Do góry

Desery Przepis na:

Domowy kajmak

Domowy kajmak

Autor:

Przepisów i artykułów: 368 Ocena: 3044

Dodano:

Odsłon: 1850

Warto przeznaczyć trochę czasu i zrobić pyszny kajmak. Jest na pewno smaczniejszy bo nie taki słodki jak kupny i mamy go o wiele więcej.

Składniki

  • 2 litry mleka - (3,2%)
  • 3,5 szklanki cukru
  • 300 g masła
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Do garnka z grubym dnem wlać 1/2 szklanki wody i gotować przez 5 minut.
    Ten zabieg pomoże nam w długim gotowaniu i zapobiegnie przed przypaleniem masy.
    Wlać mleko, zagotować, wsypać cukier.
    Gotować pół godziny na ostrym ogniu , cały czas mieszając.
    Następnie zmniejszyć temperaturę i smażyć jeszcze 2 godziny. Co kilka minut przemieszać masę ponieważ łatwo się przypala.
    Jeżeli chcemy by masa była ciemniejsza- wydłużamy czas smażenia do 3 godzin.
    Ja smażyłam 2,5 godziny. Garnek zestawić z ognia i dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki. Mieszać do rozpuszczenia.
    Przelać do szklanych pojemników.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń