Do góry

Desery Przepis na:

Domowy słony sos karmelowy i jabłka pieczone w piekarniku

Domowy słony sos karmelowy i jabłka pieczone w piekarniku

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 49094

Dodano:

Odsłon: 129

Wspaniały deser dla dzieci i dla dorosłych. Soczyste, gorące jabłka polane lekko słonym sosem karmelowym rozpływają się w ustach i kuszą swoim zapachem. Jestem pewna, że nie poprzestaniecie na jednej porcji i nie raz będziecie wracać do tego deseru.

Składniki

  • jabłka lekko kwaskowe (u mnie odmiana Idared) 4 sztuki
  • słony sos karmelowy:
  • cukier 250 g
  • masło 82% 100 g
  • śmietanka kremówka 30% 150 ml
  • sól do smaku
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Domowy słony sos karmelowy i jabłka pieczone w piekarniku

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania karmelu:
    Cukier wsypujemy do rondelka, podgrzewamy na średnim ogniu (5- 6 na płycie indukcyjnej) do momentu, aż cukier osiągnie płynną konsystencję i będzie miał
    jasnobrązowy kolor. W tym czasie nie mieszamy cukru, możemy jedynie od czasu do czasu potrząsnąć rondelkiem.

    Do płynnego cukru (karmelu) dodajemy masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu (u mnie 3- 4 na płycie indukcyjnej) do momentu połączenia składników.
    Na tym etapie możemy już użyć łyżki drewnianej do mieszania.

    Gdy masło połączy się z karmelem i nie będziemy widzieć żadnych grudek, dodajemy śmietankę.
    Całość mieszamy do połączenia składników, oczywiście wciąż podgrzewając nasz sos karmelowy.

    Gotowy sos doprawiamy do smaku solą. Jej ilość jest uzależniona od tego jaki poziom słoności sosu karmelowego chcemy osiągnąć dodajemy. Możemy dodać
    przysłowiową szczyptę lub nawet około 1/2 łyżeczki. Na początku dajcie odrobinę, zawsze możecie dołożyć więcej gdy zajdzie taka potrzeba.

  2. Uwaga: Przygotowując sos karmelowy musimy uzbroić się w cierpliwość. Często zdarza się tak, że po dodaniu masła grudki cukru nie chcą się z nim połączyć.
    Nie przejmujemy się tym, tylko cierpliwie podgrzewamy i mieszamy, w końcu składniki się połączą. Jeżeli wydaje nam się, że trwa to zbyt długo, możemy już na etapie
    łączenia tych składników wlać śmietankę i zwiększyć nieco moc palnika (u mnie 5- 6 na płycie indukcyjnej, czyli średnia moc).
    Z moich obserwacji: Przyspiesza to nieco połączenie wszystkich składników ze sobą i rozpuszczanie grudek cukru.

    Czyli co? Sos gotowy.
    Czas przygotować jabłuszka.

    Jabłka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy na ściereczce. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowanej blaszce
    układamy jabłka, nakłuwamy lekko wykałaczką w kilku miejscach. Owoce pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
    Gorące jabłka przekładamy na talerzyki, polewamy słonym sosem karmelowym.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 kwietnia Pyszny przepis, a chodzily za mna ostatnio pieczone jablka. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 23 kwietnia Barszo pyszny deserek, polaczenie slonego ze slodkim jest najlepszym polaczeniem w kuchni, bardzo podkresla smak. Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń