Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały deser dla dzieci i dla dorosłych. Soczyste, gorące jabłka polane lekko słonym sosem karmelowym rozpływają się w ustach i kuszą swoim zapachem. Jestem pewna, że nie poprzestaniecie na jednej porcji i nie raz będziecie wracać do tego deseru.
Zaczynamy od przygotowania karmelu:
Cukier wsypujemy do rondelka, podgrzewamy na średnim ogniu (5- 6 na płycie indukcyjnej) do momentu, aż cukier osiągnie płynną konsystencję i będzie miał
jasnobrązowy kolor. W tym czasie nie mieszamy cukru, możemy jedynie od czasu do czasu potrząsnąć rondelkiem.
Do płynnego cukru (karmelu) dodajemy masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu (u mnie 3- 4 na płycie indukcyjnej) do momentu połączenia składników.
Na tym etapie możemy już użyć łyżki drewnianej do mieszania.
Gdy masło połączy się z karmelem i nie będziemy widzieć żadnych grudek, dodajemy śmietankę.
Całość mieszamy do połączenia składników, oczywiście wciąż podgrzewając nasz sos karmelowy.
Gotowy sos doprawiamy do smaku solą. Jej ilość jest uzależniona od tego jaki poziom słoności sosu karmelowego chcemy osiągnąć dodajemy. Możemy dodać
przysłowiową szczyptę lub nawet około 1/2 łyżeczki. Na początku dajcie odrobinę, zawsze możecie dołożyć więcej gdy zajdzie taka potrzeba.
Uwaga: Przygotowując sos karmelowy musimy uzbroić się w cierpliwość. Często zdarza się tak, że po dodaniu masła grudki cukru nie chcą się z nim połączyć.
Nie przejmujemy się tym, tylko cierpliwie podgrzewamy i mieszamy, w końcu składniki się połączą. Jeżeli wydaje nam się, że trwa to zbyt długo, możemy już na etapie
łączenia tych składników wlać śmietankę i zwiększyć nieco moc palnika (u mnie 5- 6 na płycie indukcyjnej, czyli średnia moc).
Z moich obserwacji: Przyspiesza to nieco połączenie wszystkich składników ze sobą i rozpuszczanie grudek cukru.
Czyli co? Sos gotowy.
Czas przygotować jabłuszka.
Jabłka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy na ściereczce. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowanej blaszce
układamy jabłka, nakłuwamy lekko wykałaczką w kilku miejscach. Owoce pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Gorące jabłka przekładamy na talerzyki, polewamy słonym sosem karmelowym.
Smacznego.
Co dziś macie na obiad przy niedzieli ? U nas karkówka w jednej przyprawie pi...
Odsłon: 23395
Pyszna, zdrowa i pożywna fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą.Idealny...
Odsłon: 629
Ocet jabłkowy, domowy wyrób który jest zdrowszy od octu spirytusowego.
Odsłon: 19127
W mojej rodzinie często jemy gulasz zrobiony na różne sposoby, ostatnio robił...
Odsłon: 3649
Pasteryzowany koperek zachowuje pełnię swojego smaku.
Odsłon: 5725
Pyszna, zdrowa i pożywna fasolka szparagowa z masełkiem i bułką tartą.Idealny...
Odsłon: 629
Ocet jabłkowy, domowy wyrób który jest zdrowszy od octu spirytusowego.
Odsłon: 19127
W mojej rodzinie często jemy gulasz zrobiony na różne sposoby, ostatnio robił...
Odsłon: 3649
Pasteryzowany koperek zachowuje pełnię swojego smaku.
Odsłon: 5725
Składniki
Zaczynamy od przygotowania karmelu: Cukier wsypujemy do rondelka, podgrzewamy na średnim ogniu (5- 6 na płycie indukcyjnej) do momentu, aż cukier osiągnie płynną konsystencję i będzie miał jasnobrązowy kolor. W tym czasie nie mieszamy cukru, możemy jedynie od czasu do czasu potrząsnąć rondelkiem. Do płynnego cukru (karmelu) dodajemy masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu (u mnie 3- 4 na płycie indukcyjnej) do momentu połączenia składników. Na tym etapie możemy już użyć łyżki drewnianej do mieszania. Gdy masło połączy się z karmelem i nie będziemy widzieć żadnych grudek, dodajemy śmietankę. Całość mieszamy do połączenia składników, oczywiście wciąż podgrzewając nasz sos karmelowy. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą. Jej ilość jest uzależniona od tego jaki poziom słoności sosu karmelowego chcemy osiągnąć dodajemy. Możemy dodać przysłowiową szczyptę lub nawet około 1/2 łyżeczki. Na początku dajcie odrobinę, zawsze możecie dołożyć więcej gdy zajdzie taka potrzeba.
Uwaga: Przygotowując sos karmelowy musimy uzbroić się w cierpliwość. Często zdarza się tak, że po dodaniu masła grudki cukru nie chcą się z nim połączyć. Nie przejmujemy się tym, tylko cierpliwie podgrzewamy i mieszamy, w końcu składniki się połączą. Jeżeli wydaje nam się, że trwa to zbyt długo, możemy już na etapie łączenia tych składników wlać śmietankę i zwiększyć nieco moc palnika (u mnie 5- 6 na płycie indukcyjnej, czyli średnia moc). Z moich obserwacji: Przyspiesza to nieco połączenie wszystkich składników ze sobą i rozpuszczanie grudek cukru. Czyli co? Sos gotowy. Czas przygotować jabłuszka. Jabłka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy na ściereczce. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowanej blaszce układamy jabłka, nakłuwamy lekko wykałaczką w kilku miejscach. Owoce pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Gorące jabłka przekładamy na talerzyki, polewamy słonym sosem karmelowym. Smacznego.
Przepisy Desery
Desery
Deser z mango, kiwi i borówkami
Desery
lody jagodowe z mascarpone
Desery
Gofry z dżemem i bitą śmietaną
Desery
Sernik na zimno - idealny na lato!
Deser z mango, kiwi i borówkami
Pyszny, lekki i banalnie prosty w przygotowaniu deser owocowy z mango, borówk...
Odsłon: 85
lody jagodowe z mascarpone
Na koniec sezonu jagodowego.....
Odsłon: 197