Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na przyjemnie słodki i orzeźwiający domowy sorbet truskawkowy. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jeśli macie już truskawki w zamrażarce, całość zajmie Wam około 10 minut. Sorbet jest gładki i delikatnie słodki, z lekko wyczuwalną cytrusową nutą. Idealny deser na upalne dni!
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5713
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 100
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 117
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 635
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5713
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 100
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 117
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 635
Składniki
600 g dojrzałych truskawek umyj i oczyść z szypułek. Zależnie od rozmiaru, pokrój je w ćwiartki lub połówki, żeby szybciej się zmroziły. Przełóż owoce do woreczka strunowego i odłóż je do zamrażarki na około godzinę lub dwie, aż staną całkowicie zmrożone i nie będzie można ich rozgnieść palcami. Jeśli masz już w zamrażarce truskawki, możesz pominąć ten krok.
Zmrożone truskawki przełóż do dużego kielicha robota kuchennego i krótko rozdrobnij na średnio niskich obrotach. Warto zaznaczyć, że do rozdrobnienia zmrożonych owoców potrzebujemy robota o dużej mocy – mój robot ma 1000 watów.
Po wstępnym rozbiciu truskawek dodaj do nich 60 g płynnego miodu i 30 g limoncello. Zwiększ moc robota na średnią i blenduj tak długo, aż owoce i dodatki połączą się i utworzą w miarę jednolitą masę. W trakcie blendowania dodaj również 50 ml zimnej wody, która rozrzedzi trochę masę owocową i umożliwi uzyskanie gładkiej, puszystej konsystencji sorbetu. Na końcu sorbet powinien być w plastyczny i utrzymywać kształt nadany mu przez łyżkę do lodów.
Tak przygotowany sorbet podaj od razu lub odłóż pod przykryciem do zamrażarki, na około godzinę, jeśli wolisz solidniejszą konsystencję. Jeśli przygotowujesz sorbet z wyprzedzeniem, wyjmij go z zamrażarki pół godziny przed podaniem.
Smacznego!