Do góry

Desery Przepis na:

Donaty

Przepis dnia 2020-02-18
Donaty

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 1312

Dodano:

Odsłon: 1855

Prosty i szybki przepis na pączki z dziurką bez sera i drożdży. Wychodzą puszyste i pyszne. Smakują nawet następnego dnia.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 opakowania cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 125 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • dowolna czekolada, posypka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Donaty

Przygotowanie

  1. Masło topimy. Do miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek,sól, dodajemy cukry i dobrze mieszamy.

    W drugiej misce łączymy jajka z jogurtem i zimnym masłem, wlewamy do suchych składników. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto. Jeśli trzeba podsypujemy jeszcze mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Ciasto odstawiamy na chwilę do lodówki.
    Ciasto wałkujemy na ok. 1,5 cm i wykrawamy szklanką kółka, za pomocą zakrętki od butelki pet dziurkę (ja kupiłam sobie specjalny wykrawacz do donatów)

    Tłuszcz dobrze rozgrzewamy, smażymy nasze donaty z obu stron na złoty kolor. Pilnujemy żeby nie przypalić, szybko się smażą.

    Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub czekoladą. Można udekorować kolorowymi posypkami.

    Smacznego i polecam ten przepis jest prosty i szybki :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń