Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowa buchta z jabłkami.

Drożdżowa buchta z jabłkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 850 Ocena: 16947

Dodano:

Odsłon: 6969

Pyszna,wyrośnięta,aromatyczna,można upiec bez dodatku jabłek.Jabłka znikły w wielkości buchty,wyszła przepyszna.Serdecznie polecam,na święta będzie świetnym dodatkiem na stole,jeśli upieczemy ją w formie babkowej:)

Składniki

  • Mąka tortowa 900g
  • drożdże 100g
  • cukier łyżka do zaczynu
  • mąka 1 łyżka do zaczynu
  • 70ml mleka do zaczynu
  • 1/2 kostki maslła roztopionego
  • sok z 1/2 cytryny i otarta skórka
  • szkl.cukru
  • 100g rodzynki
  • 2 całe jajka plus 1 żółtko,białko zostawić do wysmarowania
  • 4-5 duże jabłka
  • cynamon
  • Cukier puder
  • 500ml letniego mleka
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowa buchta z jabłkami.

Przygotowanie

  1. Zrobić zaczyn z mleka ,drożdży,cukru i mąki.
    Zaczyn przykryć i dać w ciepłe miejsce do wyrośnięca.

    Ja przyspieszam i zdradzę Wam tajemnicę...wlewam do rondelka wodę i ją podgrzewam,na nią kładę garnek z zaczynem,rośnie momentalnie...

    Do miski dać mąkę,jajka,600ml mleka oraz żółtko,cukier,sok z cytryny i otartą skórkę.Dodać wyrośnięty zaczyn,zamieszać i wyrabiać z 10min.
    Dodać letnie rozpuszczone masło,zarobić chwilę by masło wsiąkło w ciasto.
    Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem,u mnie 10min.

    Obrać jabłka i pokroić w kostkę,wymieszać z cynamonem.

    Blaszkę 25/36 wyłożyć papierem do pieczenia,wyrośnięte ciasto przełożyć i obsypać z wierzchu jabłkami.
    Dać do nagrzanego piekarnika do 150st.na 10 min.po tym czasie podnieść temp.do 200st.i piec około 40min.a najlepiej do suchego patyczka.

  2. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
    Można posmarować powidłami,lub zrobić mniej słodkie,albo wogóle wytrawne i podawać z wędlinami ,ten przepis jest idealny w kryzysowej sytuacji

  3. Smacznego życzę

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 24 marca No i dzisiaj upiekłam. Ciasto puszyste, pachnące wilgotne.Dodałam tylko więcej mleka bo ciasto wydało mi się zbyt gęste. Czy te 70 ml mleka wystarczy? Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 24 marca Taka buchta to smak mojego dzieciństwa,dzięki za przypomnienie. :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 13 marca Dobrych przepisów na ciasta drożdżowe nigdy za wiele. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 12 marca Piekna, puszysta i wilgotna! takie robiła moja mama! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń