Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna,wyrośnięta,aromatyczna,można upiec bez dodatku jabłek.Jabłka znikły w wielkości buchty,wyszła przepyszna.Serdecznie polecam,na święta będzie świetnym dodatkiem na stole,jeśli upieczemy ją w formie babkowej:)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13230
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1502
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14538
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5995
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13230
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1502
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14538
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5995
Składniki
Zrobić zaczyn z mleka ,drożdży,cukru i mąki. Zaczyn przykryć i dać w ciepłe miejsce do wyrośnięca. Ja przyspieszam i zdradzę Wam tajemnicę...wlewam do rondelka wodę i ją podgrzewam,na nią kładę garnek z zaczynem,rośnie momentalnie... Do miski dać mąkę,jajka,600ml mleka oraz żółtko,cukier,sok z cytryny i otartą skórkę.Dodać wyrośnięty zaczyn,zamieszać i wyrabiać z 10min. Dodać letnie rozpuszczone masło,zarobić chwilę by masło wsiąkło w ciasto. Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem,u mnie 10min. Obrać jabłka i pokroić w kostkę,wymieszać z cynamonem. Blaszkę 25/36 wyłożyć papierem do pieczenia,wyrośnięte ciasto przełożyć i obsypać z wierzchu jabłkami. Dać do nagrzanego piekarnika do 150st.na 10 min.po tym czasie podnieść temp.do 200st.i piec około 40min.a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Można posmarować powidłami,lub zrobić mniej słodkie,albo wogóle wytrawne i podawać z wędlinami ,ten przepis jest idealny w kryzysowej sytuacji
Smacznego życzę