Do góry

Desery Przepis na:

drożdżowa bułka z bananowym karmelem

drożdżowa bułka z bananowym karmelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 2544

Dodano:

Odsłon: 187

Maślana drożdżówka z przepysznym bananowym nadzieniem

Składniki

  • SKŁADNIKI CIASTA:
  • mąka pszenna - 200 g
  • cukier - 2 łyżki
  • drożdże instant - 8 g
  • ciepłe mleko - 50 ml
  • jajko - 1 szt
  • żółtko - 1 szt
  • roztopione masło - 75 g
  • NADZIENIE:
  • banany - 3 szt
  • cukier - 3/4 szklanki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • DODATKOWO:
  • białko do posmarowania bułki przed pieczeniem
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
drożdżowa bułka z bananowym karmelem

Przygotowanie

  1. W misie miksera połączyć suche składniki ciasta, dodać mleko, jajko i żółtko, wyrabiać na niskich obrotach przez kilka minut. Następnie dodać roztopione masło, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (około 10 minut). Misę przykryć folią spożywczą i zostawić ciasto do podwojenia objętości.

  2. Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny. Do garnka wsypać cukier, podgrzewać na średnim ogniu. Gdy cukier zacznie się topić, mieszać co jakiś czas, aż powstanie płynny karmel. Wtedy dodać puree bananowe i gotować razem jeszcze przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Masę wystudzić.

  3. Formę keksówkę o wymiarach 10x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować na szerokość foremki, posmarować bananowym karmelem, zwinąć w roladę.

  4. Ciasto przełożyć do formy, przykryć ścierką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bułkę posmarować rozmąconym białkiem, wstawić do piekarnika. Piec przez 25-30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń