Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chodziła za mną od jakiegoś czasu drożdżówka... A w związku z tym, że jak się czegoś bardzo chce, to można, to zrobiłam sobie drożdżówkę z serem, czyli taką, jaką lubię najbardziej :-) Troszkę zagniatania, troszkę wyrastania, no i jest! Idealna do kawy czy herbaty, chociaż ja uwielbiam ją ze szklanką mleka. A jakie drożdżówki Ty lubisz najbardziej?
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52201
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...
Odsłon: 16083
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 180
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52201
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, przygotowany na spodz...
Odsłon: 16083
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 180
Składniki
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski, robimy dołek i wkruszamy w niego drożdże. Całość zalewamy ciepłym mlekiem, zasypujemy cukrem i delikatnie mieszamy. Drożdże przykrywamy mąką, a miskę ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy 2 roztrzepane jajka i ciepłe masło. Zagniatamy elastyczne ciasto - można ręcznie lub mikserem. Gdyby ciasto po 5-10 minutach nadal lepiło się do rąk, możemy dodać łyżkę mąki i zagnieść raz jeszcze. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości. Masa serowa: twaróg mieszamy z żółtkiem (biało zostaje do posmarowania ciasta), cukrami, skórką pomarańczową i ekstraktem (opcjonalnie). Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez chwilę i dzielimy na 4 równe porcje. Każdą z porcji wałkujemy na koło o średnicy dużego talerza (można od talerza wyciąć koło na cieście - ja tak robiłam :) ).
Pierwsze koło kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy 1/3 masy serowej. Przykrywamy drugim kołem i smarujemy połową pozostałej masy serowej. Przykrywamy trzecim kołem i smarujemy pozostałą masą. Przykrywamy czwartym kołem i odmierzamy jego środek np. szklanką. Ciasto kroimy na 16 części, nie docinamy jednak go do samego środka (środek zostawiamy bez nacinania). Każdy kawałek obkręcamy 2 razy, parami na zmianę, czyli jeden kawałek obkręcamy 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepiamy na końcu (zdecydowanie ułatwi Wam pracę poniższy filmik :) ). Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasto przed włożeniem do piekarnik smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy przez 25 minut. Po ostudzeniu wierzch mogła polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)