Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką
Danie obiadowe dla smakoszy owoców morza.
Odsłon: 8
Zupa grzybowa z grzankami to pyszna propozycja, nieco inna od wszystkich wcze...
Odsłon: 960
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego podajemy najczęściej ziemniaki...
Odsłon: 116
Danie obiadowe dla smakoszy owoców morza.
Odsłon: 8
Zupa grzybowa z grzankami to pyszna propozycja, nieco inna od wszystkich wcze...
Odsłon: 960
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego podajemy najczęściej ziemniaki...
Odsłon: 116
Składniki
W rondelku podgrzewamy lekko mleko. W misce rozcieramy drożdże z cukrem, mąką i mlekiem. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do misy robota dodajemy mąkę, sól, letnie mleko, masło, cukier, żółtko, jajko rozczyn drożdżowy i wyrabiamy. . Gdy składniki się połączą dodajemy masło i nadal wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta . Ciasto nie powinno kleić się do dłoni. W razie konieczności podsypujemy mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ( podwojenie swojej objętości ok.45- 60 minut). W tym czasie truskawki i rabarbar wypłukać pod bieżącą wodą, wysuszyć na ręczniku papierowym i przełożyć do głębokiego talerza. Posypać mąką ziemniaczaną, cukrem i wymieszać. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat i krótko wyrobić, podzielić na 15 równych części. ( waga jednej bułki ok. 65-70g) Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć owoce i skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę. Bułki bardzo dokładnie skleić, aby nie otworzyły się podczas pieczenia. Odkładamy na blaszkę sklejeniem do dołu. Gotowe bułeczki przykrywam ściereczką i dopiero wtedy nastawiam piekarnik na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje bułeczki smarujemy rozmąconym białkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką i wkładam do piekarnika do momentu, aż się zarumienią ok. 15-20 minut. Lekko przestudzone oblewam lukrem lub pudruje. Smacznego!