Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki z owocami i kruszonką
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 292
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17425
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 368
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 6984
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 292
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17425
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 368
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 6984
Składniki
W rondelku podgrzewamy lekko mleko. W misce rozcieramy drożdże z cukrem, mąką i mlekiem. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do misy robota dodajemy mąkę, sól, letnie mleko, masło, cukier, żółtko, jajko rozczyn drożdżowy i wyrabiamy. . Gdy składniki się połączą dodajemy masło i nadal wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta . Ciasto nie powinno kleić się do dłoni. W razie konieczności podsypujemy mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ( podwojenie swojej objętości ok.45- 60 minut). W tym czasie truskawki i rabarbar wypłukać pod bieżącą wodą, wysuszyć na ręczniku papierowym i przełożyć do głębokiego talerza. Posypać mąką ziemniaczaną, cukrem i wymieszać. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat i krótko wyrobić, podzielić na 15 równych części. ( waga jednej bułki ok. 65-70g) Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć owoce i skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę. Bułki bardzo dokładnie skleić, aby nie otworzyły się podczas pieczenia. Odkładamy na blaszkę sklejeniem do dołu. Gotowe bułeczki przykrywam ściereczką i dopiero wtedy nastawiam piekarnik na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje bułeczki smarujemy rozmąconym białkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką i wkładam do piekarnika do momentu, aż się zarumienią ok. 15-20 minut. Lekko przestudzone oblewam lukrem lub pudruje. Smacznego!