Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bułeczki z serem

Drożdżowe bułeczki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 3291

Dodano:

Odsłon: 2346

Mięciutkie, puszyste, wypełnione po brzego masą serową bułeczki. 

Składniki

  • Ciasto: 400g mąki   
  • 7g suchych drożdży lub 25g świeżych
  • 2 jajka
  • 50g cukru
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 50g masła, szczypta soli
  • Masa serowa 250g sera białego najlepiej tłustego lub półtłustego 
  • 1 żółtko, 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • można dodać wcześniej namoczone rodzynki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masa serowa: wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do połączenia.


    Ciasto: Drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki mieszamy w kubeczku lub miseczce i odstawiamy na 15 min aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. 

    Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, roztopione masło, sól oraz 2 jajka i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na posypaną mąka stolnicę lub blat i rozwałkowujemy na duży  prostokąt. Całość smarujemy masą serową. Zwijamy w rulon od dłuższej strony. Bardzo ostrym nożem kroimy w plasterki - ok 10 szt. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie bułki smarujemy masłem lub mlekiem i wsadzamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy ok 25 min, najlepiej obserwować. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń