Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką

Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 243 Ocena: 1649

Dodano:

Odsłon: 416

Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką to świetna propozycja na kolacje. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 20 g drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 100 g masła rozpuszczonego,
  • Około 300 g truskawek.
  • Kruszonka
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
    Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

    Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

    Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kuleczkę.

    Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożona papierem do pieczenia i spłaszczamy.

    Truskawki kroimy na pół i układamy na ciasto.

    Składniki kruszonki mieszamy ze sobą. Posypujemy po truskawkach.

    Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń